Pred drugi krug francuskih izbora: Desničari ipak ostaju kratki?

Desničarsko Nacionalno okupljanje Marin Lepen u drugom krugu francuskih parlamentarnih izbora neće osvojiti većinu, nagoveštava nova anketa pred drugi krug glasanja.

Ko će se radovati, a ko strahovati posle drugog kruga francuskih parlamentarnih izbora? Par dana pred glasanje, vladaju nepoznanice. (Foto: Fonet/AP)

Izgleda, naime, da su umerene stranke uspele da održe takozvani republikanski front protiv desničara.

Istraživanje Haris ineraktiva od srede prvo je od kako su blokovi sa obe strane političkog centra, posle debakla u prvom krugu glasanja  dogovorile da podrže najizglednije kandidate u trci protiv Nacionalnog okupljanja.

Posle dogovora umerenog bloka – desničarima na izborima do 220, umesto do 300 poslanika

Prema novoj proceni, Lepenova će sa saveznicima osvojiti između 190 i 220 mesta, znatno manje 289 za kontrolu parlamenta sa 577 mesta, javio je Rojters.

Anketa nagoveštava da če Republikanci desnog centra osvojiti 30-50 mesta. To isključuje manjinsku desničara uz podršku Republikanaca.

Levičarski Novi narodni sada može da očekuje 159-183 mendata, a centristički blok  predsednika Emanuela Makrona između 110 i 135. 

Ostale stranke podeliće između 17 i 31 poslaničkih mesta.

Ostanak samo najsnažnijih kandidata za trku sa desničarima u drugom krugu glasanja

Neformalni republikanski front godinama nastoji da spreči proboj ekstremnih partija, kako desničarskih poput Lepenove, tako levičarskih. 

Kako? Tako što u trci za poslanička mesta u drugom krugu ostavljaju samo najsnažnijeg kandidata i povlače ostale.

Prema francuskom izbornom zakonu, kandidati u 577 izbornih jedinica koji u prvom krugu osvoje više od polovine glasova, uz izlaznost od 25 odsto, direktno osvajaju mandat.

U drugi krug glasanja prolaze svi kandidati iz izborne jedinice bez apsolutnog pobednika, pod uslovom da osvoje najmanje 12,5 odsto ubačenih glasova.

Više kandidata u izbornim jedinicama koje u nedelju održavaju drugi krug išlo bi na ruku Nacionalnom okupljanju. 

Lepenova nadalje „veoma uverena“ u apsolutnu izbornu pobedu

Neposredno posle prvog kruga, a pre dogovora republikanskog fronta, projekcije su ukazivale da desničari mogu da dođu i do 300 mesta u parlamentu.

Uprkos svemu, Lepenova navodi da je uverena u pobedu.

Na pitanje strahuje li da će Nacionalno okupljanje ostati kratko za apsolutnu većinu od 289 mesta u parlamentu, televiziji TF1 je rekla kako je „veoma uverena da francuski narod ima stvarnu želju za promenama”.

Kompas