Francuski izbori: Ishod odlučuju dva dana između dva kruga glasanja

Desničarska partija Nacionalnog okupljanja Marin le Pen osvojila je najviše glasova u prvom krugu francuskih parlamentarnih izbora. Do drugog kruga u nedelju očekuje sa grozničavo dogovaranje drugoplasiranog levičarskog bloka sa centristima predsednika Emanuela Makrona u borbi za još nepodeljenih oko 300 od 577 mandata. Naredna dva dana mogu biti presudna za konačni ishod.

Nacinonalisti Marin Le Pen su ipak ostali kratki u drugom krugu francuskih parlamentarnih izbora. Šta sada? (Foto:Fonet/AP)

U prvom krugu, Nacionalno okupljanje je osvojilo oko 33 odsto glasova,  levičarski Novi narodni front 28 i Makronova koalicija centra 20 odsto glasova.

Kako funkcioniše izborni sistem?

Svaka od 577 izbornih jedinica u Francuskoj i njenim teritorijama daje po jednog poslanika. Tamo gde je neki kandidat u nedelju osvojio više od polovine glasova, uz minimalnu izlaznost od 25 odsto, izbori su gotovi.

Zbog velike izlaznosti, navodi Rojters, više od polovine izbornih jedinica ide u drugi krug, u nedelju 7. jula.

U drugi krug po izbornim jedinicama ne prolaze samo dvojica prvoplasiranih, nego svi koji osvoje najmanje 12,5 odsto ubačenih glasova. To znači da se u mnogo jedinica otvara mogućnost barem trostrane trke za najveći broj glasova i prolaz u parlament.

Prethodnih godina, stranke levog i desnog centra su pobedu ekstremnih partija pokušavale da spreče dogovorom. Kako? Tako što trećeplasirani odustaje i poziva svoje birače da ostave glas kandidata umerene opcije.

Kako sada stoje stvari?

Pojedini lideri su odmah po kraju prvog kruga u nedelju uveče izdali uputstvo kandidatima i biračima. Makron je pozvao na „široki savez iza republikanskih i demokratskih“ kandidata za drugi krug.

To je poziv na mobilizaciju kako protiv Nacionalnog okupljanja, tako i ultralevičarske Nepokorene Francuske.

Makronov bivši premijer i bivši socijalista Eduar Filip je isto, sasvim jasno pozvao kandidate i birače svoje stranke Horizont da podrže nekog iz centra, bilo levog ili desnog.

Slično su reagovale partije socijalista, ističići blokadu Nacionalnog okupljanja kao primarni cilj drugog kruga izbora.

Šta će biti od Republikanskog fronta?

Neformalni savez je poslednjih godina osetno oslabio i otvoreno je pitanje koliko će birača glasati prema pozivu partija koje su birali u nedelju.

Moguće je da će i pojedini kandidati odbiti poslušnost i sa trećeg mesta nastaviti trku u drugom krugu izbora.

Ključna dva naredna dana 

Do srede bi trebalo da bude jasnije. Gro političke trgovine biće u ponedeljak i utorak i ishod će odlučiti hoće li Nacionalno okupljanje osvojiti apsolutnu većinu koju želi ili ne.

Drugim rečima, sva predviđanja do jasnije slike razmere dogovora republikanskih stranaka su klimava.

Kompas