Zašto su pripadnici MUP-a Srbije satima zadržavali autobuse sa kosovskim tablicama?

Trijumfalizam u Prištini i ogorčenje u Beogradu zbog Savjeta Evrope po tko zna koji put su podigli srpsko-albanske tenzije.

Printskrin VREME

U noći 16/17. aprila na granicama Srbije zaustavljeno je više autobusa sa kosovskim tablicama koji su ulazili u Srbiju. Prema saznanjima „Vremena“, putnici u dva takva autobusa na Merdarima čekali su oko četiri sata na dopuštenje da krenu.

O čemu se radi

Ministarstva unutrašnjih i vanjskih poslova Kosova apeliraju na građane da zbog „maltretiranja putnika“ izbegavaju putovanja kroz Srbiju. Tvrde i da je to osveta Beograda zbog prijema Prištine u Savjet Evrope.

Na drugoj strani, MUP Srbije odbacuje optužbe i tvrdi da je riječ o pojačanoj kontroli svih putnika. No, kako „Vreme“ saznaje od osoba koje su satima čekale na granicama, nikakva posebna provjera nije vršena. Sami policajci nisu znali o čemu se radi pozivajući se na naređenja od pretpostavljenih. Na isti način kao što su zaustavljeni, autobusima je dopušteno da prođu – dakle, bez ikakvog obrazloženja. 

Kud ovo vodi

Trijumfalizam u Prištini i ogorčenje u Beogradu zbog Savjeta Evrope po tko zna koji put su podigli srpsko-albanske tenzije. Zadržavanje autobusa na granicama, očito je imalo za cilj demonstraciju snage Srbije i njene sposobnosti da zagorča život Kosovu. No – kako je to već postalo uobičajeno – sada valja očekivati neki sličan odgovor Prištine.

Posljedice

Ovakva i slična pokazivanja mišića plaćaju obični građani i Srbije i Kosova. Za jedne i druge nadgovornjavanja Beograda i Prištine imaju samo apstraktan značaj.

Poeni prikupljeni na ovakav način neće ništa značiti u njihovom sve nižom standardu, sve većem izostanku perspektiva, sve težem životu. No, autobusi će i dalje kretati sa Kosova, u njima će i dalje biti i Srba i Albanaca – mnogi od njih će odlaziti da se više ne vrate.  

F. Švarm / Vreme

Više o ovoj temi čitajte na: