Sve boje Interpolovih poternica: Šta znači žuta poternica u potrazi za Dankom Ilić?

Za dvogodišnjom Dankom Ilić raspisana je žuta poternica koja se objavljuje za žrtve otmica od strane roditelja, kriminalnih otmica (kidnapovanja) ili u slučaju nestanke osobe bez objašnjenja.

Žuta Interpolova poternica za nestalom Dankom Ilić (Printskrin VREME)

Šest dana nakon što je nestala dvogodišnja Danka Ilić iz okoline Bora Interpol je za njom raspisao žutu poternicu. Ova vrsta poternice objavljuje se za žrtve otmica od strane roditelja, kriminalnih otmica (kidnapovanja) ili u slučaju nestanke osobe bez objašnjenja. Može se koristiti i za pomoć u identifikaciji osobe koja nije u stanju da se sama identifikuje i povećava šanse za pronalazak nestale osobe, naročito ako postoji mogućnost da osoba putuje ili bude odvedena u inostranstvo.

Potraga za nestalom Dankom proširena je na Beč, a austrijska policija ispitala je srpskog državljanina koji je napravio snimak na kome je devojčica koja bi mogla da bude ona.

Pored žute, Interpolove poternice postoje u još nekoliko boja. Evo koje su i čemu služe.

Crvena

Najpoznatija je i raspisuje se za počiniocima najtežih krivičnih dela. Kada policija negde na svetu pronađe osobe sa ove poternice mora da ih uhapsi i isporuči zemlji koja je poternicu raspisala.

Narandžasta

Ona je upozorenje policiji, državnim službama i internacionalnim organizacijama o događaju, osobi, objektu ili procesu koji predstavlja neposrednu pretnju i opasnost za osobe ili vlasništvo.

Plava

Plava poternica se izdaje za obaveštavanje članica Interpola o prikupljenim podacima o beguncu ili njegovim aktivnostima.

Zelena

Raspisuje se kako bi se dobila obaveštenja ili dala upozorenja o bivšim osuđenicima za koje se sumnja da mogu da počine krivično delo u drugim zemljama.

Ljubičasta

Služi za pružanje informacija o procedurama, objektima, uređajima ili mestima za skrivanje koja koriste kriminalci.

Crna

Raspisuje se za potraživanje informacija o neidentifikovanim pronađenim telima.

Bonus

Postoji još jedna – specijalna poternica Interpola i Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija. Služi za obaveštavanje članica Interpola da je pojedinac ili entitet predmet sankcija Ujedinjenih nacija. (Vreme)

Više o ovoj temi čitajte na: