Šta znamo do sada o nestanku Danke Ilić: Ko je prošao poligraf, ko nije testiran, ko je uključen u potragu…

Potraga za Dankom Ilić ušla je u osmi dan. Srpska policija i dalje istražuje okolinu Bora, austrijska policija pokušava da pronađe dete sa snimka iz Beča, za koje se veruje da bi mogla da bude Danka.

Foto: FoNet / MUP Srbije

Prethodnog dana, tokom potrage za dvogodišnjom devojčicom, pretražena je divlja deponija na Starom banjskom putu. Policija nije dala nikakve informacije o novim tragovima. Danka je nestala u utorak u 13.45 kod Bora, a i dalje nema zvanične potvrde da je došlo do pomaka u istrazi o njenoj sudbini. U istragu se uključila se bečka policija, nakon što se pojavio snimak iz Beča.

Šira slika

Danka Ilić (2) nestala je pre osam dana, na teritoriji Banjskog polja, predgrađu Bora. Opsežna pretraga terena, tačnije, površine od 10 kvadratnih kilometara u prečniku u kom je poslednji put viđena, završena je dva dana kasnije, a istraga krenula u drugim pravcima.

●            U potragu su uključeni vatrogasci, Gorska služba spasavanja, policijski psi-tragači i dobrovoljci.

●            Pre dva dana pojavio se video snimak načinjen u Beču, na kom se vidi dete slično Danki.

●            Bečka policija saopštila je da je osoba koja je napravila snimak pogrešila jer je umesto austrijskoj, snimak prvo poslala srpskoj policiji, pa je izgubljeno dragoceno vreme.

●            Bečka policija traži žene koje se nalaze na snimku, ali s obzirom na to da se ne vide lica, traga se na osnovu fotorobota.

●            Za Dankom Ilić raspisana je žuta Interpolova poternica, koja se raspisuje kada se sumnja da je neko pod prisilom prešao granicu sopstvene države.

Činjenice o poligrafu

Uznemirena javnost, naročito na društvenim mrežama, insisitira na poligrafskom ispitivanju Dankinih roditelja. Međutim, stvari nisu tako jednostavne.

●            Dankin otac uspešno je prošao poligrafsko ispitivanje pre četiri dana.

●            Majka ne može da bude podvrgnuta poligrafu jer je trudna, a domaći zakoni ne dozvoljavaju poligrafsko ispitivanje trudnica.

●            Rezultati poligrafskog ispitivanja, zbog nepouzdanosti, ne mogu da se koriste kao dokaz na sudu.

●            Ipak, ova metoda se koristi u policiji, kao pomoćno sredstvo u određivanju smera istrage. (Vreme)

Više o ovoj temi čitajte na: