Širenje mržnje, nacionalizam ili opasni populizam: Zašto Ani Branbić smeta što „orlovi“ lete hrvatskim avionom?

Predsednica Skupštine Srbije Ana Brnabić nazvala je skandalom to što su fudbalski reprezentativci odleteli na Evropsko prvenstvo u Nemačkoj „hrvatskim avionom“.

Ana Brnabić (Foto: FoNet / Peđa Vučković)

Ona je dodala da se „prethodnih dana o tome nije govorilo kako se fokus javnosti ne bi prebacivao s podrške reprezentaciji“, ali da „apsolutno treba utvrditi kako se to desilo i ko je odgovoran“.

Zašto je problem ako je avion hrvatski?

Ono što Ana Brnabić naziva incidentom desilo se 11. juna na beogradskom aerodromu Nikola Tesla, kada je i predsednik Srbije Aleksandar Vučić ušao u avion da se fotografiše sa reprezentativcima. Tada nije rekao „fuj, ovaj avion ima hrvatsku zastavu nacrtanu na repu“, već je po navici probao da se očeše o popularnost selektora Dragana Stojkovića Piksija i fudbalera koji su najavljivali uspeh na Evropskom prvenstvu.

Zašto je onda Ana Brnabić mimo svakog zdravog razuma odlučila da sada pravi besmislenu aferu nazvanu „hrvatskim avionom“? Zato što sada populistički treba narodu ogaditi sve u vezi sa fudbalskim savezom i selektorom, ne bi li se potpuno od neuspeha reprezentacije ogradio onaj ko više decenije kadrira u FSS, ali odgovornost za katastrofe prepušta nekima drugima.

Bivša premijerka verovatno nije ni svesna da je svojom opasnom populističkom izjavom nastavila da širi mržnju prema drugim narodima, što je nažalost inače često radila bez posledica prethodnih godina.

A kako se desio hrvatski avion?

FSS konstantno sarađuje sa kompanijom Er Srbija, ali tokom letnje sezone srpski avio prevoznik naprosto nema na raspolaganju avione za čarter letove jer ne uspeva ni redovne obaveze prema putnicima da ispuni na vreme.

Kada ne može da angažuje letelicu Er Srbije, srpska „kuća fudbala“ se okrene specijalizovanim čarter kompanijama koje mogu da garantuju da će let biti obavljen navreme, a ovaj put je najpovoljniju finansijsku ponudu dala nemačka firma Sundair.

Avion kojim su leteli „orlovi“ 11. juna je Airbus, evropske kompanije sa vodećim francusko-nemačkim kapitalom, model A319-112. Hrvatsku zastavu je imao nacrtanu na trupu zato što je u pitanju kompanija Fly Air41, partner Sundaira koji je registrovan u Hrvatskoj (po propisima letelica mora imati zastavu zemlje u kojoj je registrovana).

Foto: Printescreen

Ko je ovde lud?

Iz Fudbalskog saveza Srbije su se pravdali da niko nije primetio prilikom ulaska u avion da je reč o hrvatskom vazduphlovu.

A šta i da je neko primetio? Da li bi stvarno FSS otkazao let i usred sezone tražio drugog operatora dok reprezentativci čekaju na aerodromu?

Strah da će neko zaista snositi odgovornost zbog nacionalšovinističkog mentaliteta pojedinih političara je izgleda toliko postao ukorenjen da čak i profesionalci u Savezu strepe da će ostati bez posla ako ne slede ratnohuškačku politiku koja na ovim prostorima caruje tri i po decenije (ne računajući kratku pauzu posle 2000. godine).

Upravo je zbog takvih stvari FSS još u vremenu Slaviše Kokeze ostao bez većine profesionalaca, a danas više ne može da napabirči ni nekoliko profesionalnih pravnika koji bi pristali da sednu u Arbitražnu komisiju za rešavanje sporova između fudbalera i klubova.

Raspad sistema na svim fudbalskim nivoima nastaviće se u skladu sa državnom agendom koja se sprovodi 12 godina. Na kraju krajeva, nije raspad fudbala nešto najgore što nam se dogodilo. Ima u ovoj zemlji mnogo prečih stvari, ali sve će to prekriti ruzmarin, snjegovi, šaš i bageri iz Savamale.

Vlada Živanović/Kompas

Pročitajte i: