Piksi nema nameru da ode: Da li FSS može da ga otera i ko o tome odlučuje?

Dva velika takmičenja, nula pobeda. Dragan Stojković Piksi je kao selektor prvi uspeo da Srbiju odvede zaredom na Svetsko i Evropsko prvenstvo (mada je prvi i kome je dato dovoljno vremena na toj poziciji da tako nešto uradi), ali na tim turnirima nije ostvario rezultat koji nacija očekuje.

(Foto: FoNet/Marko Metlas)

Piksi je u izjavi posle meča sa Danskom (0:0), nakon koga je Srbija završila na četvrtom mestu Grupe C na Evropskom prvenstvu u Nemačkoj, jasno dao do znanja da nema nameru da odstupi sa funkcije selektora, naročito sad kad je tek pred takmičenje potpisao novi ugovor.

Da li je (samo) odlazak na EURO uspeh?

„Nismo napravili taj mali korak da prođemo grupu, ali Bože moj, nismo bili vreća za udaranje“, rekao je Piksi.

Stojković je ovom izjavom aludirao na sve prethodne debakle na velikim takmičenjima, kada su naši fudbaleri primali po pet, šest golova od protivnika. Međutim, teško da nacija može da se zadovolji time da samo ne treba da bude vreća za udaranje, naročito što je selektor bio prvi koji je najavljivao uspehe i na Svetskom prvenstvu u Kataru i na EURO u Nemačkoj.

Iako smo u Nemačkoj značajno popravili igru u odbrani u odnosu na Mundijal u Kataru, igra sa dva špica na sve tri utakmice donela nam je samo jedan postignuti gol.

Šira slika

FSS prema nezvaničnim navodima mora da Piksiju isplati milion evra u slučaju raskida ugovora. Tu klauzulu je sam tražio prilikom potpisivanja novog ugovora uoči EP. Zli jezici bi rekli da je verovatno unapred znao ono što Savez i nacija nisu znali ili nisu želeli da vide i sebi priznaju da će prolazak grupe biti (ne)moguća misija.

 U pitanju je suma koju Savez ima na računu, ali da li je treba potrošiti na rastanak sa selektorom koji je reprezentaciju odveo na dva velika takmičenja, uz veliku izvesnost da će „orlove“ odvesti i na Svetsko prvenstvo 2026. u SAD, Meksiku i Kanadi.

Da se ne lažemo, jasno je da je selektor doveden po naredbi onoga ko voli da se slika sa fudbalerima u avionu i da će i on sigurno imati udeo u odlučivanju o Piksijevoj sudbini. Iz njegovog ugla, verovatno će presudno biti da li nacija može da prihvati objašnjenje da ovaj rezultat nije do selektora nego do kvaliteta igrača koje ima na raspolaganju.

Ako nacija loš rezultat sa EURO poveže sa fotografijom iz aviona, te se zaključi da to može uticati na politički rejting, Piksi će ekspresno postati bivši. Olakšavajuća okolnost za Piksija je što su parlamentarni i lokalni izbori tek prošli, odnosno što se na tom polju očekuje zatišje do 2027. godine.

Šta dalje?

Čak i ukoliko Piksi ne bude više selektor, postavlja se pitanje da li FSS može da pronađe kandidata koji bi ne samo nadogradio njegove dosadašnje rezultate, nego uopšte ponovio iste.

Veljko Paunović, trener koji je omladinsku reprezentaciju (igrači do 20 godina) odveo do titule svetskog prvaka, pobegao je iz srpskog fudbala bez pardona. Uspeh je najpre unovčio četiri godine vodeći američki Čikago Fajer, potom je dve godine sedeo na klupi engleskog Redinga, a sada je u Meksiku gde posle uspešne epizode u Gvadalarahi vodi Tigres.

Slaviša Jokanović se takođe svaki put elegantno izmicao od šansi da preuzme trenersku odgovornost u nacionalnom timu. Iako je raskinuo saradnju sa Dinamo Moskvom, teško da bi u ovom trenutku prihvatio da nasledi Stojkovića (možda jedino za istu platu).

Slavoljub Muslin se penzionisao posle sramne epizode u kojoj je oteran posle plasmana na Svetsko prvenstvo u Rusiji. Od tada ne samo što ne želi da ima posla sa FSS, već ne želi ni da kao bivši selektor komentariše igre reprezentacije.

Elem, svako dalje nabrajanje bilo bi besmisleno jer se lista ljudi koji bi prihvatili odgovornost svodi na trenere B kategorije, poput nekih koji su već vodili nacionalni tim bez ikakvih rezultata, od Ćurčića do Krstajića.

Epizode sa inostranim selektorima videli smo na primerima Havijera Klementea i Dika Advokata i teško da bi iko želeo da se ponove.

Da li ceo FSS čeka „šut karta“?

Hleba i igara se u aktuelnom srpskom političkom bućkurišu prvenstveno odnosi na fudbal i košarku. Zvezda u Ligi šampiona, oba kluba u Evroligi kada je u pitanju košarka, mera je uspeha koja se predstavlja kroz ulaganja države, a promoviše kao da je novac dat iz privatnog džepa jednog čoveka.

Od Piksija se na EURO očekivalo da isporuči prolazak u nokaut fazu. A pošto je nacija rasplet sa dva remija i jednim porazom doživela kao neuspeh, nije isključeno da se kola slome na rukovodstvu FSS. Na kraju krajeva, oni su mu i dali (pre)skupi ugovor, a nebitno je na čiji nagovor ili naredbu – ako je tako, neka kažu i dokažu.

Rasplet u vidu promene prošle godine izabranog rukovodstva FSS moguć je ako onaj iz aviona dođe i kaže im da idu da rade nešto drugo (sećate se Miće Grčića iz EPS-a).

Ako on ne kaže ništa – nema veze što Nemanja Vidić uredno čeka na klupi za rezervne igrače, odbijajući da daje intervjue listovima poput Danasa ili televizijama poput N1, pažljivo pazeći da osim kritike rukovodstva Saveza ne upre prstom i u onog koji ih je tu postavio. U ovakvom scenariju, moraće bivši kapiten Mančester junajteda da sačeka još malo.

Vlada Živanović/Kompas

Pročitajte i: