Reporteri bez granica: Da li su Rusi tražili da se Romanu Perlu ne dozvoli ulazak u Srbiju?

Reporteri bez granica (RSF) zatečeni su jasnim pokazateljima da je na zabranu ulaska u rusko-izraelskog novinara Romana Perla u Srbiju uticala Rusija, objavio je danas Glas Amerike prenoseći saopštenje (RSF).

Aerodrom Nikola Tesla (Foto: Alicja Peszkowska/Flickr)

Šta se dogodilo?

Kako je Perl rekao za Glas Amerike, Perl je po sletanju u Beograd u subotu, 8. juna, zaustavljen na pasoškoj kontroli i posle osam sati čekanja mu je uručeno rešenje o zabrani ulaska jer bi njegovo prisustvo predstavljalo „bezbdednosni rizik“.

Perl je rekao kako veruje da je glavni razlog zabrane ulaska privođenje pred ruskom ambasadom u Beogradu tokom snimanja dokumentarca „Evropska unija ili Rusija: Kome će se Srbija prikloniti“.

Šira slika

Reporteri bez granica ukazali su da Perlovu sumnju u rusku umešanost potkrepljuje nekoliko medijskih istraživačkih tekstova o povezanosti potpredsednika Vlade Srbije Aleksandra Vulina i bišeg šefa Bezbednosno-informativne agencije (BIA) sa „špijuniranjem ruskih državljana u Srbiji“.

„Kako ruski novinar, koji je progonjen u Rusiji, ugrožava ustavni poredak i bezbednost Srbije? Neprihvatljivo je da zemlja koja je kandidat za članstvo u Evropskoj uniji sledi Kremlj u progonu nezavisnih medija. Pozivamo vlasti Srbije da zaustave deportaciju i proterivanje ruskih novinara koji su pobegli iz svoje zemlje i odupru se ruskom uticaju“, saopštila je Džin Kevelir, zadužena za države istočne Evrope i centralne Evrope.

FoNet

Pročitajte i: