Feđa Štukan nije jedini: Ko sve ne može da uđe u Srbiju

Vest da je glumcu Feđi Štukanu po drugi put zabranjen ulazak u Srbiju i da će biti deportovan u matičnu BiH odjeknula je širom celog regiona.

Foto: FoNet

Ovo nije prvi put da Štukana snađe ovakva nevolja, a nije ni jedini.

Pevačice kao državni neprijatelji

U jeku političkih sukoba u Crnoj Gori, na meti srpskih graničara našla se popularna crnogorska pevačica folk muzike Jadranka Barjaktarović. Ona je na jednoj proslavi 2020. godine izmenila stihove pesme i izgovorila “ne može nam niko ništa, jači smo od Srbije”. Zabranjen joj je ulazak u Srbiju, kako su mediji preneli – zbog govora mržnje.

Tri godine kasnije, 2023. slično je prošla i pevačica Selma Bajrami. Nju su srpski tabloidi optužili da je na jednom nastupu pevala albansku pesmu i rukama pokazivala simbol orla, znak zbog kog su mnogi Albanci u Srbiji omraženi.

Rusi na udaru

Pre nešto više od nedelju dana, sličnu sudbinu doživeo je i Roman Perl, rusko-izraelski novinar. Kako je ispričao Glasu Amerike, po sletanju u Beograd 8. juna, zaustavljen je na pasoškoj kontroli. Posle osam sati čekanja – uručeno mu je rešenje o zabrani ulaska u zemlju u kom se navodi da bi njegovo prisustvo na teritoriji Srbije predstavljalo bezbednosni rizik, nakon čega je otputovao sa beogradskog aerodroma. On je 2021. u Rusiji označen kao strani agent jer sarađuje sa medijim poput Slobodne Evrope i Glasa Amerike.

Ruski antiratni aktivista Ilija Zernov, kome je početkom novembra zabranjen ulazak u Srbiju. Zernov je rekao da je na graničnom punktu na aerodromu predao pasoš policijskom službeniku koji je nakon izvesnog vremena pozvao kolegu, nakon čega su ga poslali u čekaonicu gde mu je uručen dokument o zabrani ulaska u Srbiju. „Nisu mi objasnili zbog čega. Samo su mi rekli: Znaš ti“, naveo je.

Pored toga, vlasti Srbije su ruskim državljanima koji se protive napadu Rusije na Ukrajinu, često oduzimale boravišnu dozvolu.

Đavo u detalju

Mere protiv ruskih državljana počele su nakon što je tadašnji šef obaveštajne agencije Aleksandar Vulin stavljen na američku „crnu listu“ 2023. zbog, pored ostalog, bliskosti sa Putinovim režimom.

Priredili: M.J. – J.G./Vreme

Više o ovome pročitajte OVDE.