Poverenik: Milić nije kriv što je pokazao spisak dece iz „Ribnikara“

Poverenik je odlučio: Veselin Milić, načelnik Policijske uprave za Grad Beograd, poštovao je Ustav i zakon i nije odredio identitet dece kada je na konferenciji za medije pokazao spisak dece koju je maloletni učenik Osnovne škole „Vladislav Ribnikar“ planirao da ubije.

Veselin Milić (Foto: FoNet/Aleksandar Barda)

Ali ako nije on, ko jeste? Odgovor – krivi su mediji koji su taj spisak učinili dostupnim javnosti i time prekršili Zakon o informisanju.

A sad stvarno – ko je ovde lud?

Sledeći logiku Poverenika, sasvim je zamisliva sledeća situacija. Bilo koji državni funkcionar stane pred kamere i drži papir sa spiskom različitih osoba čiji identitet po duhu i slovu zakona ne sme biti otkriven. Ali ne odgovara on, već medij koji je taj snimak objavio.

Nije kriv načelnik, nego kamerman. Zaista, ko je ovde lud? Ako Veselin Milić nije hteo da ta imena ne uđu u javnost, zašto ih je pokazivao pred kamerama i fotoaparatima? Zaključak je samo jedan – da, želio ih je objaviti i to je učinio kako bi pokazao da je beogradska policija efikasna i sve zna. Ovo je čista demagogija u trenucima jedne od najvećih tragedija u Srbiji.  

Šta sve ovo znači?

Odluka Poverenika ponovo ukazuje na apsolutnu nedodirljivost nosilaca vlasti i s njima povezanih struktura.

U slučaju kuma šefa države Nikole Petrovića, kokain u urinu nije dokaz; u slučaju bivšeg ministra Branislava Nedimovića nanošenje teških telesnih povreda nije krivično delo; u slučaju Milana Radojičića – vođe paravojne grupe u selu Banjska – nema razloga ni za policijsko zadržavanje. Sve u svemu, vlast u Srbiji nije samo prilika za upravljanje javnim poslovima, već nepropusna brana za kršenje zakona. (Vreme)

Više o ovoj temi čitajte na: