„Direktora beogradske policije goniti, a ne odlikovati“

Milić je javnosti pokazao spisak koji je napravio dečak počinilac ubistava, a na spisku su bila imena dece koju je planirao da ubije. Tako su se imena dece našla u javnosti.

Veselin Milić (Foto: FoNet/Aleksandar Barda)

Direktor beogradske policije Veselin Milić dobio je orden, “zvezdu Jakova Nenadovića“, od Bratislava Gašića, ministra unutrašnjih poslova.

Roditelji dece stradale u masovnom ubistvu 3. maja 2023. u OŠ “Vladislav Ribnikar” pobunili su se protiv ovog odlikovanja.

Šta se desilo:

U maju prošle godine, istog dana kada se dogodilo masovno ubistvo u “Ribnikaru” Veselin Milić bio je među zvaničnicima vlade i grada koji su održali konfrenciju za novinare i saopštili javnosti šta se desilo.

Milić je javnosti pokazao spisak koji je napravio dečak počinilac ubistava, a na spisku su bila imena dece koju je planirao da ubije. Tako su se imena dece našla u javnosti.

U čemu je problem:

Grupa roditelja smatra da zbog svega što je prethodilo odlikovanju Milić „nije dorastao svojoj funkciji“ jer je „načinio nemerljivu štetu i ugrozio život i bezbednost preživelih učenika“.

U dopisu grupe roditelja koji su njihovi advokati dostavili agenciji FoNet istaknuto je da su roditelji i javnost tražili da oni koji su objavili sporni spisak budu sankcionisani, počev od ministara do „neposrednog izvršioca krivičnog dela“ Veselina Milića.

Bitan detalj:

Milić se pravdao da je spisak pokazao kako bi upozorio roditelje, pa se i izvinio. Međutim, kada je napravio svoj lični sajt, veselinmilic.rs baš ova sporna fotografija bila je na naslovnoj strani. Kasnije je uklonjena.

U čemu je besmisao:

Unutrašnja kontrola MUP-a Republike Srbije i dalje uporno istražuje kako je spisak dospeo u javnost, iako je konferencija na kojoj ga je Milić pokazao prenošena direktno u gotovo svim medijima. (Vreme)

Više o ovoj temi čitajte na: