Nastavljena potraga za nestalom devojčicom: Apel građanima da ne ometaju policiju

Potraga za nestalom devojčicom Dankom Ilić (2) iz okoline Bora nije dala rezultate tokom noći i biće nastavljena i danas.

Foto: Skrinšot

Potraga za dvogodišnjom devojčicom Dankom Ilić iz okoline Bora i dalje traje. Na terenu je traže policija, vatrogasci-spasioci, Gorska služba spasavanja sa psima tragačima i Žandarmerija. U potragu su uključeni i lovci i brojni građani.

Šta se do sada zna

Devojčica je nestala u utorak oko 13.45 časova u borskom naselju Banjsko Polje. Ima smeđu kosu, braon oči i visoka je oko 85 centimetara. Nosila je maslinasto-zelenu jaknu, ljubičaste pantalone i crne patike. Kosa joj je bila uvezana u rep.

Nestala je na nepristupačnom brdovitom terenu, obraslom gustom šumom i sa brzim potocima. Potragu su tokom dana i noći dodatno otežavale kiša i klizav teren. Uz to jak vetar je otežavao posao psima tragačima raznoseći mirise.

Šira slika

MUP Srbije je za potragu angažovao skoro svu raspoloživu tehniku, uključujući helikoptere i termovizijske dronove. Prvi put je u Srbiji aktiviran sistem „Pronađi me“ (Amber alert) za alarmiranje javnosti. Građanima su stigle SMS poruke sa obaveštenjem i linkom ka fotografiji nestale devojčice.

U potragu se dobrovljno uključilo i oko 2.000 građana, ali su zbog loše koordinacije sa policijom više stvarali probleme nego što su bili pomoć. Ljudi su zbunjivali pse tragače, a dronovi su u više navrata locirali usamljene osobe u šumi za koje se ispostavljalo da su građani u potrazi.

Ministar policije Bratislav Gašić rekao je da dobrovoljci mogu da se uključe u potragu samo u koordinaciji sa policijom, odnosno da ne treba na svoju ruku da zalaze na teren i potencijalno zametnu tragove.

Otmica ili nestanak?

Policija do sada nije saopštila da li sumnja na otmicu ili da je devojčica sama odlutala. Činjenica da je zvanično saopšteno da se „ispituju bezbednosno interesantne osobe“ i da su „pregledani svi napušteni objekti“ ukazuje na to da se vodi i istraga o mogućoj otmici.

Devojčica je prema zvaničnim informacijama samo nakratko ostala bez roditeljskog nadzora. Majka je navela da je nije imala u vidokrugu samo dok je drugom detetu sipala vodu.

Na građane se apeluje da ukoliko vide Danku odmah obaveste policiju na broj 192 ili pozovu majku na broj 065/2816-041. (Kompas)

https://vreme.com/drustvo/potraga-za-dvogodisnjom-dankom-ilic-i-dalje-traje/