Mora da se pobedi na (ne)poštenim izborima: Da li je opoziciji sada teže nego 17. decembra?

Predstavnici dela opozicije okupljene u koaliciji „Biram borbu“ koja učestvuje na izborima 2. juna, Radomir Lazović i Miroslav Aleksić, rekli su u emisiji „Utisak nedelje“ da izborni uslovi nisu gori nego 17. decembra, dok je predsednik Nove Demokratske stranke Srbije Miloš Jovanović ocenio da su se od tada mnoge stvari pogoršale.

Aleksandar Jovanović Ćuta, Radomir Lazović, Miroslav Aleksić, Pavle Grbović (Foto: FoNet / Zoran Mrđa)

„Sigurno neće biti gore nego u decembru“, rekao je predsednik Narodnog pokreta Srbije Miroslav Aleksić i istakao da veća izlaznost „samo povećava šanse za pobedu opozicije“, preneo je portal Nova.rs..

On je ocenio kako se o bojkotu izbora „govori samo u Beogradu“, dodavši da je to „nametnuta tema u glavnom gradu Srbije“.

Vlast svađa opoziciju?

Prema oceni Aleksića, trenutna dešavanja na opozicionoj sceni su „idealni scenario za vlast u kom se opozicija svađa i optužuje međusobno umesto da je zajedno izašla da se bori“.

Aleksić je naveo da je izborni inženjering kom su svedočili na poslednjim izborima „nastao još 2020. godine kada je gotovo cela opozicija bojkotovala izbore“.

Upitan o dokumentu koji je potpisan sa ProGlasom o tome da se neće izaći na izbore ako se ne promene uslovi, Aleksić je istakao da im je ProGlas pomagao i da je opozicija imala dobre namere, ali da mora da se shvati da se u Srbiji „dramtično promenila situacija u 10-15 dana i da su neke svetske sile počele da podržavaju Aleksandra Vučića“.

Neki bojkotuju samo Beograd

U emisiji se polemika povela i oko toga što Novi DSS izlazi na lokalne izbore u drugim opštinama i gradovima u Srbiji, a da ih bojkotuje u Beogradu.

„Kad govorite o izlasku na neke izbore, načelna razlika je u tome da smo u Beogradu imali Arenu i Malu Krsnu. Nisam imao prava da (lokalnim odborima) zabranim izlazak na izbore, ja ne idem nigde po Srbije, oni će odgovarati pred svojim građanima i ja im želim sve najbolje i voleo bih da nešto promene“, rekao je Jovanović.

On smatra da opozicija koja sada izlazi na izbore ide pod identičnim, čak i gorim uslovima nego u decembru i da je ovo „stavljanje pečata na jednu praksu koja je nedopustiva“.

Jovanović je naveo kako su se mnoge stvari „pogoršale“ i kako se „ništa nije postiglo“ od poslednjih izbora u decembru, te da je izborna kampanja sada „nikad kraća“, da „nema kontrole nad biračkim spiskom“, kao i da i dalje ima fantomskih birača.

„Šta god da se dobije bojkotom, dobije se više nego učešćem u ovoj farsi. U Beogradu ne postoji promil šanse da se grad dobije. Vi ste to žrtvovali zarad neke ‘pirove’ pobede na nekoj gradskoj opštini“, rekao je Jovanović.

Autokrata neće dati poštene izbore

Koopredsednik Zeleno-levog fronta Radomir Lazović rekao je da ne misli da će izborni uslovi biti „nužno gori jer su napravljeni neki koraci“, dodavši da i ovaj izborni proces protiče u „neravnopravnoj utakmici u kojoj vlast ima sve resurse i manipuliše na mnoge načine“.

„Autokrata nikad neće obezbediti poštene izbore. Mi moramo da ih pobedimo na takvim nepoštenim izborima“,, rekao je Lazović koji veruje da opozicija na predstojećim izborima može da pobedi u Beogradu, beogradskim opštinama, Novom Sadu, Nišu i Valjevu.

„Znam da je u Beogradu sada teže nego 17. decembra… Jedini način da SNS pobedi na Starom gradu, Vračaru, Novom Beogradu, Paliluli, Voždovcu i u Beogradu je da odustanemo od toga da se borimo“, ocenio je Lazović.

FoNet

Pročitajte i: