Odabrali smo borbu jer ne želimo strah za bezbednost dece, bespravnu gradnju, plagijate, rasprodaju Sajma, Generalštaba…

Za razliku od male vrhuške SNS-a živimo obične živote u ovom gradu, znamo šta nas muči godinama. Da li se mi i naša deca osećamo bezbedno? Da li smo ponosni što nam gradonačelnik napada građane i baca im telefone, bespravno gradi, plagira doktorat, ili nas je sramota? Ovo možemo da promenimo i zato smo mi odabrali borbu, tvrdi Dobrica Veselinović, kandidat za gradonačelnika Beograda.

Dobrica Veselinović (Foto: FoNet/dizajn: Uroš Maksimović)

Dobrica Veselinović je kandidat za gradonačelnika Beograda koalicije ,,Biram borbu’’ koju čine Zeleno-levi front, Narodni pokret Srbije, Demokratska stranka, Novo lice Srbije i Ekološki ustanak.

Zašto izaći na lokalne izbore 2. juna u Beogradu?

Lokalni izbori prilika su da odredimo u kakvim krajevima, blokovima, opštinama i gradu želimo da živimo u naredne četiri godine. Pitanje koje svako treba da postavi sebi je da li je život u Beogradu dobar, da li smo zadovoljni saobraćajem, da li su nam domovi zdravlja, vrtići, škole dobri? Da li se osećamo bezbedno? Da li su naša deca bezbedna? Da li smo ponosni što nam gradonačelnik napada građane i baca im telefone, bespravno gradi, plagira doktorat, ili nas je sramota.

Ovo možemo da promenimo. I zato smo mi odabrali borbu. I verujem da u toj borbi možemo da povratimo Beograd u ruke građana.

Kako sprečiti manipulacije viđene 17. decembra?

Zeleno levi front i koalicija Biramo Beograd imaju veliki broj, sada već iskusnih kontrolora koji će pokriti sva biračka mesta i učiniti sve da do krađe izbora ponovo ne dođe. Kao što smo otkrili prevaru 17. Decembra, kada je SNS uhvaćen kako dovodi ljude u Beograd, tako ćemo otkriti i ovog puta šta god da su smislili.

Nema nikakve dileme da uslovi u kojima se održavaju izbori nisu ni fer, ni demokratski, ni pošteni. Prosto to je zbog toga što SNS ne veruje da su izbori bitka ideja, niti veruje u demokratiju, slobodu medija, već na svaki način želi da javne resurse prelije u privatne džepove i omogući korupciju i enormno bogaćenje ljudi bliskim stranci.

Šta uraditi sa Beogradskim sajmom, zgradom Generalštaba, tramvajskim mostem i Zoo vrtom?

Celokupna arhitektonsko građevinska struka rekla da se zgrada Generalštaba, Beogradskog sajma, Hotela Jugoslavija očuvaju. Simboli grada nisu na prodaju.

Tramvajski most ostaje. Nema nikakvog zdravorazumskog opravdanja da se funkcionalni mostovi u 21. veku ruše, samo zato što smetaju stanovnicima Beograda na vodi.

Pitanje ZOO vrta povezano je sa pitanjem “Šta je dobar ZOO vrt”? Svakako da ova trenutna lokacija nije zadovoljavajuća. Treba voditi računa o blagostanju životinja. Novi zoološki vrt životinjama mora obezbediti dovoljno prostora i uslova za ispunjavanje njihovih potreba, jer dobar zoološki vrt mora učiniti sve da životinje koje su u njemu zatočene budu, koliko-toliko, srećne.

Da li treba nekoj od beogradskih ulica vratiti naziv Maršala Tita i treba li neka da ponese ime Draže Mihailovića?

U Beogradu postoji već nekoliko ulica Maršala Tita. Ne mislim da u Beogradu treba da postoji ulica Draže Mihailovića.

Kuda treba da prođe prva linija metroa i koliko treba da košta karta za prevoz u Beogradu?

Prva linija metroa treba da rešava saobraćajne probleme građana, a to je i ono su sve studije pokazale, da je potez Ustanička-Zemun ono što treba prvo raditi, a ne povezivati dve prazne livade kako bi se povećao profit investitorima bliskim SNS-u koji tu žele da grade stambene komplekse u kojima obični građani neće moći da priušte da žive.

Zbog suludog odnosa gradske vlasti koju SNS čini evo već deset godina, GSP, matično preduzeće grada, se raspada. Subvencije su ogromne, a kvalitet javnog prevoza se urušava svakim danom. Ako na to dodamo da je zbog jednostranog raskida ugovora sa BusPlusom grad tužen, i da ne postoji nikakva analiza niti podatak koliko se sada proda karata, dolazimo do jedne katastrofalne situacije. Naš predlog i studija pokazuju da je za Beograd bolje da se uvede besplatan javni prevoz, a da se kroz određenu vrstu takse za urbanu mobilnost formira poseban fond za obnovu GSP-a i održiv plan nabavke vozila, sa fokusom na visoko kapacitetne šinske sisteme.

Kako izgleda foto-robot vašeg glasača?

Ja ne delim Beograđane po tome za koga glasaju, ili gde žive. Beograd mora biti grad u kome su svi jednaki, grad u kome svi imaju jednak pristup javnom prevozu, zdravstvenoj zaštiti, obrazovanju, parkovima.

Verujem da je Beograd otvoren grad, grad u kome je moguće poboljšati život građana, grad koji će biti zelen, održiv, solidaran. Grad bez nasilja. Grad brige. To je naša borba.

Kako biste ukratko predstavili svoj program glasačima?

Nama, građanima Beograda jasno je šta su gorući problemi. Za razliku od male vrhuške SNSa živimo obične živote u ovom gradu, znamo šta nas muči godinama, koji su prioriteti i šta treba prvo menjati. To je saobraćaj, javni prevoz koji se raspada, autobusi koji gore, točkovi koji ubijaju ljude na trotoarima, gužve koje nam oduzimaju sate i godine dok stojimo zaglavljeni.

To su domovi zdravlja koji prokišnjavaju, pretrpani su, u njima nemamo radiologe, ginekologe, niti dostupne osnovne analize, zubare… Hitna pomoć mora da vaga na čiji poziv će izaći.

To je hroničan nedostatak mesta u vrtićima, nebezbedne škole, to je nažalost naša stvarnost i nešto sa čime generacije Beograđana su već navikle da žive.

A ne mora i ne sme tako biti. Ako na to dodamo zagađenje vazduha koje nas ubija i stambenu krizu, jasno je da je vreme za promene.

Mi imamo plan, imamo energije, znanja i kapaciteta da Beograd postane dobar, održiv, zelen, pravedan i solidaran grad. Zato 2. juna Biramo borbu, biramo Beograd!

Da li ćete ići na Nika Kejva u Beogradu na vodi i zašto (hoćete ili nećete)?

Ne, prosto ne smatram da je lokacija za takav koncert prikladna i ne bih se tamo osećao prijatno.

Kristina Simonović/Kompas

Pročitajte i: