Miščević: Litijum nije uslov EU, ali jeste potencijal za Srbiju

Prema njenim rečima, ceo region može da pomogne lance snabdevanja u Evropi u proizvodnji električnih vozila.

Ilustrativna fotografija (Foto: Envato)

Iskopavanje litijuma nije uslov Evropske unije za Srbiju, ali jeste potencijal i mogućnost koju Evropa vidi ne samo za Srbiju, već za čitav region, poručila je ministarka za evropske integracije Tanja Mišćević.

Kritične sirovine

Mišćević je podsetila na dokument Evropske komisije, kada je predlagala Plan rasta, u kome je kao jednu od oblasti ubrzane integracije stavila i kritične sirovine.

“Pored tema kojima smo se bavili – jedinstveni prostor plaćanja ili zelene trake, odnosno ubrzane carinske procedure, oblasti koje su navedene u dokumentu, objavljenom kada i izveštaj o napretku za ceo region, jesu i kritične sirovine”, kazala je Miščević.

Prema njenim rečima, ceo region može da pomogne lance snabdevanja u Evropi u proizvodnji električnih vozila.

“Nije uslov, ali je potencijal i mogućnost koju Evropa vidi za čitav region”, ponovila je ona.

Šta kažu ambasadori

Ambasadorka Belgije u Srbiji Keti Bugenhout rekla je da je eksploatacija litijuma u Srbiji isključivo pitanje za Vladu Srbije, ni za koga drugog, ali ono što je validno za sve zemlje na svetu jeste da se zarad očuvanja životne sredine mora menjati način saobraćaja.

“Samo jedno od rešenja, ne jedino, jeste prelazak na električna vozila, a za to su nam potrebne baterije koje koriste litijum. To je jedino što mogu reći”, kazala je.

Odgovorajući na pitanje da li iskopavanje litijuma postaje deo evropskih integracija, ambasador Mađarske, Jozef Mađar, rekao je da se vode razgovori: “Mi podržavamo zeleni dogovor, ali na način da se poštuju uslovi koji su potrebni da se industrija koja se bazira na električnim vozilima ili baterijama za njih poveže i Srbija može puno toga učiniti”, prenosi FoNet.

Njegov kolega, ambasador Velike Britanije u Srbiji, Edvard Ferguson, kazao je u intervjuu za Novu ekonomiju da je pred novom srpskom Vladom važna odluka i da je Britanija vrlo zainteresovana za postizanje sporazuma u vezi sa rudnikom litijuma.

„Ako srpska Vlada odluči da nastavi sa ovim projektom, mi ćemo uraditi šta možemo sa naše strane da osiguramo uspešnost ovog projekta, koji će pomoći srpskoj ekonomiji da raste i da osigura poziciju Srbije u samom srcu procesa evropske zelene tranzicije,“ rekao je Ferguson.

Podsetimo, ambasador Sjedinjenih Američkih Država u Srbiji, Kristofer Hil, reko je juče da misli da SAD nema zvaničan stav po pitanju Rio Tinta i da je to pitanje za građane Srbije. “Mislim da postoji veliki napor da se osigura da ljudi razumeju da je ovo deo moderne ekonomije, i to je na Srbima da odluče a ne da strane diplomate donose odluke umesto njih“, rekao je Hil.

FoNet / Kompas

Pročitajte i: