Britanski ambasador: Želimo da budemo deo „uspešne srpske priče“ sa litijumom

Britanija ima interesovanje za srpski litijum i uverena je da ovaj projekat može da donese najviše ekološke standarde i ekonomske pomoći stanovništvu Loznice i doline Jadra, rekao je ambasador Velike Britanije u Srbiji Edvard Ferguson.

Ambasador Velike Britanije u Srbiji Edvard Ferguson (Foto: Nova ekonomija / Dušan Đorđević)

On je u intervjuu za Novu ekonomiju kazao da je pred novom srpskom Vladom važna odluka i da je Britanija vrlo zainteresovana za postizanje sporazuma u vezi sa rudnikom litijuma.

„Ako srpska Vlada odluči da nastavi sa ovim projektom, mi ćemo uraditi šta možemo sa naše strane da osiguramo uspešnost ovog projekta, koji će pomoći srpskoj ekonomiji da raste i da osigura poziciju Srbije u samom srcu procesa evropske zelene tranzicije,“ rekao je Ferguson za Novu ekonomiju.

Prema njegovom objašnjenju, Britanija je i sama u procesu otvaranja svog prvog rudnika litijuma u Kornvolu, a projekat je potpomognut od strane države, finansira ga britansko Ministarstvo finansija, a izvodi kompanija Cornish Lithium PLC i kako se očekuje biće urađen po najvišim ekološkim standardima.

Kako je kazao, litijum jeste ključ svake buduće ekonomije jer je glavni sastojak svake e-baterije. Dodao je da ga Srbija ima, i to u velikim količinama i odličnog kvaliteta, „što je izvanredna prilika za Srbiju“.

„Mnogo je priča koje nisu zasnovane na činjenicama“

Ambasador Velike Britanije u Srbiji Edvard Ferguson kazao je da je bilo mnogo priča koje nisu zasnovane na činjenicama kao i „da ih je bitno razdvojiti od ‘fikcije’ kada se govori o ovako važnim i teškim odlukama“.

Kako je rekao, uvek treba odmeriti koje su prilike, a koji su rizici kada su određeni projekti u pitanju.

Dodao je i da zna da postoji zabrinutost u vezi sa rizicima po okolinu.

„Svako rudarenje sa sobom nosi ovaj rizik, ali je isto tako moguće i upravljati tim rizicima“, kaže ambasador.

Velika Britanija, prema njegovim rečima, „želi da bude deo uspešne srpske ekonomske priče“.

Srbija treba da usvoji Nacionalni energetski plan

„Nadamo se da će Vlada Srbije uskoro usvojiti Nacionalni energetski i klimatski plan koji je prilično ambiciozno postavljen, u kom se teži učešću obnovljivih izvora energije od nekih 45 odsto do 2030. godine. I to će zahtevati zaista visok nivo investicija u vetar, solar i hidroenergiju“, kazao je Ferguson.

(Aleksandra Nenadović, Nova ekonomija)

Više o ovoj temi čitajte na: