Izbori u Francuskoj: Desničari sa najviše glasova u prvom krugu

Izlazne ankete posle prvog kruga prevremenih parlamentarnih izbora u Francuskoj nagoveštavaju pobedu desničarske partije Nacionalnog okupljanja. U sedmici do drugog kruga biće mnogo grozničavog političkog cenjkanja.

Predsedniku Makronu predstoji teška sedmica dio drugog kruga prevremenih parlamentarnih izbora u Francuskoj. Danas, u prvom krugu, desničari su osvojili najviše glasova. (Foto: Fonet/AP)

Prema inicijalnim prognozama, Nacionalno okupljanje je u prvom krugu osvojilo je 34,2 odsto glasova, Novi narodni front sa krajnje levice 29,1, a centristička alijansa Zajedno predsednika Emanuela Makrona 21,5 procenata. 

Izlaznost se, prema procenama, primakla stopi od 70 odsto, prenosi RTS.

Prvi krug je gotov…

Za francuski parlament bira se 577 poslanika, po jedan iz svake izborne jedinice. Kandidat koji u prvom krugu osvoji više od polovine glasova, uz minimalnu izlaznost od 25 odsto u toj jedinici, automatski osvaja mesto iz svoje jedinice.

U izbornim jedinicama bez apsolutnog pobednika, vodeći kandidati prolaze u drugi krug. 7. jula.

… sledi grozničava trgovina do drugog

To znači da će predstojeću sedmicu obeležiti jurnjava i trgovina podrškom svuda gde predstoji još jedan krug glasanja, ocenjuje Rojters.

Konačni rezultat može da zavisi od toga kako će ta trgovina proći. Prethodnih godina, stranke levog i desnog centra su se udruživale u “republikanski front” kojim su prečile put desničarima do vlasti.

Sada je, međutim, taj savez pod znakom pitanja, navodi agencija.

Šta ako se desničari dokopaju vlasti?

U tom slučaju, Makron može da imenuje premijera iz bloka sa kojim nema nikakvu saradnju i otvori period nelagodne kohabitacije. Može i mesecima da blokira formiranje vlade.

Ni jedna od tih opcija Francuskoj, Evropi i Zapadu ne odgovara u vreme izazova današnjice.

Kompas