U Srbiji 2,4 miliona zaposlenih

Stopa zaposlenosti žena u 2023. bila 43,8 odsto, a muškaraca 57 odsto.

Izvor: Envato

Međunarodni praznik rada obeležava se danas, a prema podacima Republičkog zavoda za statistiku stopa zaposlenosti u Srbiji u 2023. godini bila je 50,2 odsto, dok je u prvom tromesečju ove godine registrovano skoro 2,4 miliona zaposlenih.

Zavod je u objavi povodom 1. maja naveo da je stopa zaposlenosti žena u 2023. bila 43,8 odsto, a muškaraca 57 odsto.

U prerađivačkoj industriji zaposleno je 21,8 odsto ukupnog broja zaposlenih, u trgovini na malo i veliko, kao i popravci motornih vozila 15,7 odsto, u zdravstvenoj i socijalnoj zaštiti 7,3 odsto, u državnoj upravi i obaveznom socijalnom osiguranju 6,9 odsto i u obrazovanju 6,8 odsto.

Kada je reč o tome kako radnici provode slobodno vreme, prema podacima iz 2021. najveći broj njih vreme provodi uz televizijski program i to 104 minuta žene i 119 minuta muškarci. Na drugom mestu su društveni život i zabava kojima žene posvećuju 87 minuta, a muškarci 97 minuta, dok na sport i aktivnosti na otvorenom žene troše 17 minuta, a muškarci 19.

Kada je reč o čitanju, žene uz knjigu provode 13 minuta, a muškarci osam.

Ženska mreža protiv nasilja upozorila je u utorak da, prema istraživanju Republičkog zavoda za statistiku o prosečnoj neto zaradi prema nivoima kvalifikacija i polu, žene u proseku imaju 14,26 odsto nižu zaradu od muškaraca. U saopštenju Ženske mreže protiv nasilja navodi se da, pored činjenice da su manje plaćene od svojih muških kolega sa istim stepenom obrazovanja, žene se teže zapošljavaju, sporije napreduju i izložene su različitim oblicima diskriminacije.

FoNet

Pročitajte i: