Suzana Grubješić: Francuska i Italija voljne da odlože prijem Kosova u Savet Evrope

Stalna predstavnica Srbije pri Savetu Evrope (SE) Suzana Grubješić tvrdi da će odluka o prijemu Kosova u tu organizaciju biti odložena.

(Foto: Dmitry_Rukhlenko, Envato)

Stalna predstavnica Srbije pri Savetu Evrope (SE) Suzana Grubješić izjavila je danas da bi prijem Kosova u SE mogao da bude odložen, odnosno da postoji šansa da se ne nađe na dnevnom redu sastanka Komiteta ministara koji je zakazan za 16. i 17. maj, a za to odlaganje su, prema informacijama koje ima, voljne Francuska i Italija.

Ta šansa se ukazala nakon nedavne posete predsednika Srbije Aleksandra Vučića francuskom predsedniku Emanuelu Makronu, izjavila je Suzana Grubješić za RTS povodom jučerašnjeg usvajanja izveštaja u Parlamentarnoj skupštini SE kojim se preporučuje članstvo Kosova u SE, o čemu bi trebalo da odluči Komitet ministara.

„Da li će se ovo mišljenje koje je juče PS SE usvojila naći na dnevnom redu ministarskog sastanka je nešto o čemu sada ne mogu da govorim zato što se pre zasedanja PS SE pojavila šansa koju smo stekli našim aktivizmom, mislim na celu državu, na predsednika, na Ministarstvo spoljnih poslova, na nas ovde, na čitavu diplomatsku mrežu – da se prijem Kosova u SE odloži, da se ta tačka ne nađe na dnevnom redu Komiteta ministara”, navela je Suzana Grubješića.

Prema informacijama koje ima, uz Francusku je i Italija voljna da se prijem Kosova u SE odloži, odnosno da Kosovo mora da ispuni i preostala dva uslova pre nego što se razmišlja o prijemu u organizaciju”.

FoNet

Pročitajte i: