Prijem Kosova u Savet Evrope, čin drugi: Ko će i kako da glasa?

Glasanje je zakazano za večeras, a ako dve trećine parlamentaraca glasaju „za“, pitanje članstva i konačna odluka mogla bi da se nađe na dnevnom redu 16. maja.

Foto: Council of Europe

“Diplomatska ofanziva” Srbije čija je misija da spreči prijem Kosova u Savet Evrope, već ima jednu izgubljenu bitku: odbor za pravna pitanja i ljudska prava Parlamentarne skupštine podržao je juče nacrt o članstvu Prištine u Savet Evrope.

Glasanje o izveštaju o članstvu Kosova je zakazano za večeras, a ako dve trećine parlamentaraca koji predstavljaju 46 država članica glasaju „za“, pitanje članstva i konačna odluka mogla bi da se nađe na dnevnom redu ministara spoljnih poslova zemalja članica Saveta Evrope 16. maja.

Bio bi to prvi put…

…da se odluka o prijemu neke nove članice ne donosi jednoglasno, kao što je uvek do sada bio slučaj u istoriji Saveta Evrope.  Istovremeno, bio bi to prvi put da u ovu organizaciju bude primljena teritorijalna jedinica koja nije članica Ujedinjenih nacija, nije priznata kao država od svih članica Saveta Evrope i koja je sama proglasila otcepljenje od države koja jeste članica Saveta Evrope, odnosno od Srbije.

Tri sedišta

U izveštaju izvestiteljke Parlamentarne skupštine Saveta Evrope Dore Bakojani kaže se da „Parlamentarna skupština preporučuje Komitetu ministara da pozove Kosovo da postane članica Saveta Evrope pod imenom „Kosovo“ i da, mu dodeli tri sedišta u parlamentarnoj skupštini, prenosi RTS.

Od 46 država članica Saveta Evrope, nezavisnost i državnost Prištine nije priznalo njih 12. Od njih se u izveštaju Bakojani ne traži da sada priznaju nezavisnost Prištine, ali se očekuje da poštuju odluku o prijemu Kosova u Savet Evrope kada ona bude definitivno donesena.

Vreme

Više o ovoj temi čitajte na: