Podaci o broju birača svakog meseca

Građani Srbije će moći da u svakoj jedinici lokalne samouprave na mesečnom nivou prate promene broja birača u jedinstvenom biračkom spisku, poručuju iz Parlamenta.

Ilustrativna fotografija (Foto: Envato)

Podaci o broju birača u svakoj jedinici lokalne samouprave objavljivaće se od danas svakog meseca, saopšteno je iz Skupštine Srbije.

Kako se navodi, ovo je “rezultat parlamentarnog dijaloga koji je inicirala predsednica Skupštine Srbije Ana Brnabić o unapređenju izbornih uslova i sprovođenju preporuka ODIHR”.

Građani Srbije će na taj način moći da u svakoj jedinici lokalne samouprave na mesečnom nivou prate promene broja birača u jedinstvenom biračkom spisku. To će dodatno povećati transparentnost i učestalost informacija, s obzirom na to da su do sada ti podaci bili dostupni svaka tri meseca, navedeno je u saopštenju.

Objavljivanje tačnog broja birača u svakoj od jedinica lokalne samouprave omogućeno je usvajanjem Uputstva o izmenama i dopunama Uputstva za sprovođenje Zakona o jedinstvenom biračkom spisku, koje je uradilo Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave.

FoNet

Pročitajte i: