Skupština usvojila izmene zakona: I lokalni i beogradski izbori 2. juna

Za izmene i dopune zakona glasalo je 168 poslanika. Među njima su i poslanici dela opozicije, odnosno stranaka koje su donele odluku da na beogradske izbore izađu u junu.
Protiv je bilo 26, dvoje je bilo uzdržano, a 11 nije glasalo.

Skupština Srbije (Foto: FoNet / Aleksandar Barda)

Poslanici Skupštine Srbije usvojili su izmene i dopune Zakona o lokalnim izborima. To znači da će lokalni izbori u gradovima u kojima nisu održani u decembru, biti kad i beogradski – 2. juna

Ko je kako glasao

Sednica je bila zakazana na predlog 187 poslanika vlasti i dela opozicije. Za izmene i dopune zakona glasalo je 168 poslanika. Među njima su i poslanici dela opozicije, odnosno stranaka koje su donele odluku da na beogradske izbore izađu u junu.
Protiv je bilo 26, dvoje je bilo uzdržano, a 11 nije glasalo.

Šta se tačno menja

Rok za raspisivanje lokalnih izbora pomera se sa 120 na 150 dana pre isteka mandata, a od dana raspisivanja do dana izbora ne može proći manje od 30 dana, umesto 45 kako piše u aktuelnom zakonu.

Ko izlazi a ko ne

Šest organizacija koje su činile, sada već bivšu, koaliciju „Srbija protiv nasilja“ najavile su u ponedeljak da će na predstojeće izbore u Beogradu i na lokalnim izborima izaći zajedno pod sloganom „Biram borbu“. Na izbore izlaze Zeleno levi front, Narodni pokret Srbija, Ekološki ustanak, Pokret slobonih građana, Demokratska stranka i Novo lice Srbije. Stranka slobode i pravde, Zajedno, Srbija centar i koalicija NADA ostaju pri bojkotu, jer smatraju da je to najbolji način da se na vlast izvrši pritisak i poprave izborni uslovi.

Vreme /Kompas

Više o ovoj temi čitajte na: