Kurti: Ne prihvatamo da ZSO bude uslov za članstvo Kosova u Savetu Evrope

Kosovo nije prihvatilo Nacrt statuta ZSO koji je predložio evropski izaslanik za dijalog Miroslav Lajčak, kazao je Kurti

Aljbin Kurti (Foto: Zoran Drekalović, Fonet) Kosovski premijer je izgleda odlučio da prelomi skoro četvrt veka dugo natezanje oko zemljišta manastira Visoki Dečani. Kaže da je naredio knjiženje na manastir, osam godina posle iste sudske presude. (Foto: Zoran Drekalović, Fonet)

Kosovski premijer Aljbin Kurti izjavio je da vlasti u Prištini ne prihvataju da osnivanje Zajednice srpskih opština (ZSO) bude uslov za članstvo Kosova u Savetu Evrope (SE), prenosi Reporteri.

Kurti je rekao da njegova vlada ne prihvata takvo uslovljavanje i da Kosovo nije prihvatilo Nacrt statuta ZSO koji je predložio evropski izaslanik za dijalog Miroslav Lajčak.

„Vlada je radila i učinila sve da ispuni uslove da postane punopravni član Saveta Evrope. Želimo zasluženo članstvo. Vlada nije prihvatila nacrt statuta Miroslava Lajčaka i odbijen je 26. oktobra 2023. godine. Vlada ne prihvata uslovljavanje članstva u SE osnivanjem Zajednice. O normalizaciji odnosa sa Srbijom razgovaramo u Briselu, a ne u Strazburu. Članovi 7 i 10 se ne mogu izbaciti iz sporazuma“, rekao je Kurti.

On je dodao da Kosovo zaslužuje članstvo u SE zato što ispunjava neophodne standarde i ocenio da je zahtev za osnivanje ZSO kako bi se omogućio put Kosovu ka Savetu Evrope – apsurdan.

FoNet

Pročitajte i: