Kosovo dobilo podršku za ulazak u Savet Evrope

Poslanici Parlamentarne skupštine Saveta Evrope usvojili su dvotrećinskom većinom izveštaj o preporuci ulaska Kosova u SE

Parlamentarna Skupština Saveta Evrope sinoć je dala zeleno svetlo prijemu Kosova u Savet Evrope. Ko je bio protiv preporuke za prijem? (Foto: FoNet/Savet Evrope)

Poslanici Parlamentarne skupštine Saveta Evrope (PSSE) usvojili su večeras dvotrećinskom većinom izveštaj Dore Bakojani, kojim se Komitetu ministara SE preporučuje da prihvati aplikaciju Kosova za članstvo u toj organizaciji.

Za izveštaj je glasao 131 poslanik od 171 prisutnog. Protiv je bilo 29, dok je 11 bilo uzdržano.

Komitet PSSE za politička pitanja i demokratiju jutros je odbilo sve amandmane na nacrt rezolucije, odnosno na nacrt izveštaja Bakojani, ali je deset poslanika iskoristilo priliku da na plenarnoj sednici zatraži izjašnjavanje o tome.

Na plenarnoj sednici velikom većinom glasova odbijeni su svi amandmani, koji su se uglavnom ticali obaveze Prištine da Zajednica srpskih opština bude formirana pre članstva, da se određenim izmenama razjasni da se ne prejudicira status Kosova, ili da Komitet ministara SE odloži odluku o članstvu Kosova.

FoNet