Inauguracija Vladimira Putina: Početak petog predsedničkog mandata

Ovim činom počinje Putinov peti predsednički mandat

Vladimir Putin (Foto: FoNet / AP)

U Moskvi će danas biti održana inauguracija predsednika Rusije Vladimira Putina, koji je izabran u martu, čime počinje njegov peti predsednički mandat, ruski TV kanali će uživo prenositi ceremoniju inauguracije koja počinje u podne, prenosi Sputnjik Srbija.

Nešto pre podneva, novoizabrani predsednik Rusije, prema protokolu, stiže u Veliku kremaljsku palatu. Na stepeništu palate će primiti raport od komandanta Kremlja, a zatim kroz glavni ulaz ulazi u Veliku kremaljsku palatu, penje se glavnim stepeništem, prolazi kroz predvorje, prolazi pored gostiju i gardista Predsedničkog puka u Georgijevskoj i Aleksandrovskoj sali.

Predsednički orkestar će tom prilikom izvoditi kompoziciju „Naš predsednik“, napisanu specijalno za inauguraciju.

Tačno u 12 časova Putin bi trebalo da uđe u Andrejevsku salu i popne se na podijum. Nakon toga, po protokolu, predsednik Ustavnog suda traži od izabranog predsednika Rusije da položi zakletvu. Zakletvu će Putin položiti stavljajući desnu ruku na Ustav Rusije, nakon čega predsednik Ustavnog suda objavljuje da je novoizabrani predsednik stupio na dužnost.

U sali se posle polaganja zakletve izvodi himna, a iznad kupole predsedničke rezidencije u Kremlju uzdiže se barjak šefa države. Nakon polaganja zakletve, Putin će se kratko obratiti građanima, a po završetku obraćanja izvodi se patriotsko delo Mihaila Glinke „Živeo!“ i sa obale Kremlja ispaljuje se počasna paljba od 30 plotuna.

Po završetku ceremonije inauguracije, Putin će se spustiti crvenim stepeništem do Sabornog trga Kremlja, gde se održava parada Predsedničkog puka. Povodom predsedničke inauguracije, patrijarh moskovski i cele Rusije služiće moleban u Blagoveštenskom sabornom hramu Kremlja, a po tradiciji, predsednik prisustvuje službi.

FoNet

Pročitajte i: