Kako su glasali Rusi u Beogradu: Davankov pobedio Putina

Rusi su u Beogradu najviše glasova dali su Vladislavu Davankovu (66 odsto), dok je njih 3 odsto glasalo za Putina, a ostali kandidati su dobili po 1 odsto glasova

Foto: FoNet / Milica Vučković

Uprkos Putinovoj očekivanoj pobedi na izborima, mnogi Rusi koji žive u inostranstvu glasali su protiv njega. Tako je bilo i u Beogradu: 66 odsto ruskih državljana glasalo je za Vladislava Davankova iz stranke Novi ljudi.

Rekordna izlaznost

U zemljama Zapadnog Balkana na izborima za predsednika Rusije u nedelju, prema podacima ruskih ambasada, zabeležena je rekordna izlaznost. Na glasanju u Srbiji, u školi pri ruskoj ambasadi na Novom Beogradu glasalo je više od 4.700 birača, saopštili su iz ambasade Rusije u Beogradu, prenosi RIA.

Rusi su u Beogradu najviše glasova dali su Davankovu (66 odsto), dok je njih 3 odsto glasalo za Putina. Ostali kandidati su dobili po 1 odsto glasova, navodi sajt Vote Abroad koji je sproveo anketu. Čak 14 odsto anketiranih rekli su da su na glasačkim listićima pisali nešto drugo. Ostali upitani ili nisu hteli da glasaju, ili nisu hteli da odgovore.

Podne protiv Putina

Grupa građana iz organizacije Rusko demokratsko društvo pojavila sе u nedelju u podne kod ulaza na biračko mеsto. Osnivač organizacije Peter Nikitin razvio je zastavu Rusijе na kojoj jе napisano „Putin nijе Rusija“. U jеdnom trеnutku vеrbalno su se sukobili sa ljudima u rеdu, a bilo je i onih koji su im aplaudirali.

Nikitin za „Vreme“ kaže da rezultati u Beogradu pokazuju da je 90 odsto glasača protiv Putina. „Rezultati u inostranstvu u ambasadama se manje falskifikuju, vidi se da su časno brojali glasove. Jedini smisao ovoga je da pokazuje realnu sliku i da ogromni deo ruskog naroda neće Putina i ne priznaja ga kao svoh predsednika“, kaže Niktin.

„Niko ne može reći kako bi izgledao rezultat da su u pitanju fer izbori, ali sasvim je jasno da Putin nema podršku mnogih. Barem u inostranstvu smo pokazili dosta jasno da ovaj rezultat nema veze sa voljom i željama mnogih Rusa“, kaže Niktin.

Ko je koliko dobio?

Budući da Vladimir Putin nije imao ozbiljnog rivala na izborima, i pre početka glasanja bilo je jasno da će obezbediti novi šestogodišnji mandat. Osvojio je 87,32 odsto glasova, pokazuju podaci Centralne izborne komisije nakon obrade 99,65 odsto glasačkih listića.

Na izborima su učestvovali i lider Liberalno demokratske stranke Leonid Slucki, zamenik predsednika donjeg doma parlamenta Davankov i poslanik Nikolaj Haritonov iz Komunističke partije. Haritonov je dobio 4,30 odsto, Davankov 3,80 odsto, a Slucki 3,20 odsto.

Izbori za predsednika Rusije trajali su od petka, 15. marta, do nedelje u 20 časova po lokalnom vremenu. Održani su posle nemilosrdnog obračuna ruskih vlasti sa nezavisnim medijima, nevladinim organizacijama i opozicionim političarima, koji su ili ubijeni ili u zatvoru ili im nije odobrena kandidatura. (Vreme)

Više o ovoj temi čitajte na: