Ambasadorka Belgije: Niko neće zaustaviti proširenje EU

Kati Bugenhout je istakla da se EU ne može proširivati bez uslova i da EU pridaje veliku važnost temeljnim vrednostima.

Zastave EU (Izvor: Envato)

Proširenje Evropske unije je dogovoreno na političkom nivou i niko neće zaustaviti taj proces, izjavila je ambasadorka Belgije u Srbiji i Crnoj Gori Kati Bugenhout u danas objavljenom intervjuu za Juropijen Vestern Balkans (EWB), upitana o budućnosti proširenja.

Kati Bugenhout je istakla da se EU ne može proširivati bez uslova i da EU pridaje veliku važnost temeljnim vrednostima.

„Ne možemo da snižavamo naše standarde samo da bismo primili nove zemlje, ako te zemlje ne poštuju iste vrednosti i standarde“, istakla je Kati Buhenhout.

Govoreći o Klasteru tri u pregovorima Srbije i EU, ambasadorka je navela da u izveštaju o napretku Srbije iz novembra 2023. godine piše da nema preostalih prelaznih merila i da je Evropska komisija preporučila otvaranje klastera.

Kati Bugenhout je podsetila da je Vlada Srbije od decembarskih izbora do 2. maja radila u tehničkom mandatu, što znači da „praktično nije bilo zakonodavnog rada tokom prva četiri meseca 2024. godine, tokom kojih Belgija predsedava Savetom EU“.

„Trenutno još nema konsenzusa u Savetu, jer nismo videli nikakve promene“, rekla je Kati Bugenhout.

Povodom izbora za Evropski parlament, ona je rekla da se pokazalo da nema promene u osnovnim vrednostima i da će EU nastaviti da funkcioniše na istim principima na kojima je osnovana. Drugi utisak je da su stranke centra ostale jake.

FoNet

Pročitajte i: