Hoće li SAD osloboditi Asanža optužbi?

Vašington želi izručenje Džulijana Asanža iz Velike Britanije u SAD.

(Foto: FoNet/AP Photo/Frank Augstein,)

Američki predsednik Džozef Bajden rekao je da razmatra australijski zahtev da Sjedinjene Države odustanu od gonjenja osnivača Vikiliksa, Džulijana Asanža. Asanž je objavio niz dokumenata koje su vladi ove velike sile dostavljale ambasade širom sveta.

Šira slika

Australijski premijer Entoni Albaneze podržao je u februaru meru Donjeg doma parlamenta kojom se zatražio povratak 52-godišnjeg Asanža u Australiju.

Vašington želi njegovo izručenje iz Velike Britanije u SAD. „Razmatramo to“, rekao je američki predsednik novinaru kog je zanimalo ima li odgovora na zahtev Australije za prekidom krivičnog gonjenja njenog državljanina.

Australija tvrdi da postoji raskorak između američkog tretmana Asanža i Čelsi Mening, koja je 2017. oslobođena pošto joj je tadašnji predsednik SAD Barak Obama preinačio 35-godišnju kaznu zatvora na sedmogodišnju.

Optimizam

Asanžove pristalice širom sveta danas obeležavaju pet godina od kada je odveden u londonski zatvor Belmarš, nakon što je izveden iz ambasade Ekvadora gde je pronašao sklonište i nastaviće kampanju za njegovo oslobađanje. Advokat Džulijana Asanža u svojoj prvoj reakciji nazvao je „ohrabrujućom“ objavu da američki predsednik razmatra australijski zahtev za odustajanjem od njegovog krivičnog gonjenja. (Vreme)

Više o ovoj temi čitajte na: