Sud dao šansu Džulijanu Asanžu da odloži izručenje u SAD

Džulijen Asanž još uvek neće biti izručen iz Velike Britanije u SAD. Australijskom novinaru je ovo omogućio sud koji mu je dao mogućnost ulaganja žalbe na odluku o izručenju.

(Foto: wikipedia-David-G-Silvers)

Izručenje osnivača Vikiliksa Džulijana Asanža u Sjedinjene Američke Države iz zatvora u Velikoj Britaniji najverovatnije će biti odloženo. Britanski sud odobrio je australijskom novinaru i aktivisti da uloži žalbu na izručenje i time odloži odlazak pred američki sud.

Šira slika

Da je kojim slučajem Asanžu odbijena mogućnost žalbe, bio bi izručen Americi u roku od tri dana, piše Gardijan. Očekuje se da će advokati Asanža sada uložiti žalbu i time odložiti moguće izručenje u SAD.

Advokati Asanža su na dvodnevnom saslušanju izneli tezu da su optužbe protiv njega politički motivisane, a da je zahtev za izručenje u SAD nezakonit.

Iza kulisa

Podsetimo, SAD tereti Džulijena Asanža za nezakonito objavljivanje na Vikiliksu hiljada povervljivih državnih i diplomatskih dokumenata povezanih sa ratovima u Avganistanu i Iraku.

Na osnovu tih dokumenata moglo se i videti da su SAD i Britanija izvršili napad na Irak pod lažnim obrazloženjem da ta zemlja poseduje nuklearno oružje i da tadašnji predsednik Sadam Husein ima nameru da ga upotrebi. (Kompas)