EXPO obveznice u JP Morgan indeksu: Zašto se vlast hvali ovim uspehom?

EXPO obveznice vredne 150 milijardi dinara uvrštene su u JP Morganov indeks. To uglavnom znači veće interesovanje investitora, ali prošli put, Srbija nije bila te sreće.

JP Morgan (Foto: Solvency Ii Wire/Flickr)

Međunarodna investiciona banka JP Morgan uvrstila je nove osmogodišnje dinarske obveznice Srbije u svoj GBI-EM indeks. U pitanju su obveznice koje je država emitovala u prethodnih par meseci kako bi prikupila novac za izgradnju EXPO 2027 kompleksa i finansirala javni dug.

Zašto je to važno?

Kada JP Morgan uvrsti neku obveznicu na svoj indeks, to tipično vodi većem interesovanju investitora, odnosno boljim uslovima za onog koje tu hartiju emitovao, u ovom slučaju državu Srbiju. Sve domaće i međunarodne institucije uključivanje Srbije u ovaj indeks ocenjuju pozitivno, između ostalog i Međunarodni monetarni fond i Svetska banka.

Međutim,

Stručnjaci upozoravaju da postoje i rizici. Recimo, kada su prošli put 2021. srpske obveznice bile uključene u ovaj indeks, očekivalo se, kao i sad što se očekuje, da će to dovesti do većeg priliva stranih investitora, koji će ulagati u dinare, ali je pogoršanje uslova na globalnom tržištu delovalo negativno i na srpsko tržište obveznica.

Šta kaže država?

Kako navode u Ministarstvu finansija, interesovanje investitora za obveznicama iz ove emisije, “kao i njen uspeh na sekundarnom tržištu u ovako kratkom roku”, dokazuju da je Srbija “izabrala pravi način finansiranja budžeta i projekata vezanih za EXPO”.

Obveznice koje su ovog puta uvrštene u JP Morgan indeks vrede 150 milijardi dinara. (Nova ekonomija)

Više o ovoj temi čitajte na: