Dr Milić tvrdi da SNS nije pobedio u Nišu, opozicija podnosi prigovore zbog ručno prepravljanih zapisnika

Pravni tim „Biramo Niš“ podneo je GIK-u oko 50 prigovora. Jedna od značajnijih nepravilnosti na koju ukazuju je ručno prepravljanje zapisnika sa biračkih mesta u korist Ruske stranke.

(Foto: Fonet/AP )

“Mislio sam da će ova nova grupacija Srpske napredne stranke (SNS) u Nišu biti manje bahata od prethodne, ali sam se prevario”, ocenio je za najnoviji NIN doktor Dragan Milić. Uveren je da Gradska izborna komisija „kupuje vreme“ kako bi statističarima dali vprostora da pronađu matematičko rešenje za pobedu konglomerata oko SNS na niškim izborima.

“Nema nikakve dileme, SNS nije pobedio u Nišu. Čak i po ovoj drugoj varijanti, u koju mi osnovano sumnjamo, oni imaju 30 poslaničkih mandata. Mi ćemo to svim legalnim sredstvima da ukažemo i dokažemo”, rekao je Milić, čija je lista na lokalnim izborima ostvarila najbolji rezultat među opozicionim strankama, prenosi Fonet.

“Ruska stranka izašla iz nečije kuhinje”

Dodaje da su stranke oko SNS, sve sa glasovima Ruske stranke, na izborima dobile 3.332 glasa manje od opozicionih stranaka koje su prešle cenzus.

“Ako bismo želeli da računamo i glasove sa opozicionih lista koje nisu prešle cenzus, razlika se penje na pet-šest hiljada glasova”, što je, kaže, značajna razlika koja potvrđuje da većina Nišlija ne podržava aktuelnu vlast.

Milić smatra da je manjinska Ruska stranka „izašla iz nečije kuhinje sa ciljem da poremete normalni izborni proces“.

Šta se dogodilo u par sati?

Kada je reč o radu GIK, Milić podseća da su Cesid i IPSOS na 100 odsto materijala izašli sa podatkom da SNS ima 29 odbornika i njih treba pitati šta se dogodilo u tih par sati.

“Ja ne mogu da tvrdim, ali sumnjam da je u tih par sati neko konstatovao da im nedostaje deset, petnaest glasova i da se pristupilo pronalasku načina gde da ih nađu. Dakle, mi ne govorimo o stotinu listića, već o desetak. Ja mislim da oni i kupuju vreme kako bi GIK našao način da to izvede”, rekao je Milić.

“Oni su, a ista stvar se dogodila i 1996. godine, u jutarnjim časovima obustavili rad kako bi napravili pauzu”, podsetio je. “Ali, ne može se prekidati s radom pre nego što se završi posao brojanja glasova. Ja verujem da su oni kupovali vreme statističarima da pronađu matematičko rešenje”.

“Isto kao 1996.”

Pravni tim „Biramo Niš“ podneo je Gradskoj izbornoj komisiji oko 50 prigovora zbog nepravilnosti na lokalnim izborima 2. juna.  Jedna od značajnijih je ručno prepravljanje zapisnika sa biračkih mesta u korist Ruske stranke.

Ana Eraković, članica Pravnog tima „Biramo Niš“ i advokatica, rekla je za Danas da su GIK-u podneli prigovore, a da će narednih dana biti i krivičnih prijava.

Ovako „popravljani“ zapisnici- hemijskom olovkom, neskriveno i očigledno- građane Niša su podsetili na 1996, kada je tokom izborne krađe na lokalu to bila masovna pojava, piše Danas..

Tako Danijel Dašić, član GIK ispred Kreni- promeni i građanski aktivista podseća da su Miloševićevi socijalisti 1996. godine „pokrali“ izbornu volju Nišlija bukvalnim prepravljanjem zapisnika i bežanjem sa džakovima sa glasačkim listićima kroz prozor.

Iste večeri, po zatvaranju birališta, građani NIša započeli su proteste, koji su se proširili na celu Srbiju, a za epilog imali priznavanje pobede opozicije u većem broju gradova i opština.

Izborna matematika posle 2. juna

GIK je 3. juna saopštila privremene rezultate, na osnovu obrađenog kompletnog izbornog materijala sa 197 biračkih mesta. Po njima su koalicija oko SNS i opozicija osvojile po 30 odborničkih mandata u Skupštini grada. Skupština grada Niša ima 61 odbornika.

GIK je navela da je Grupa građana „Dr Dragan Milić“ osvojila 16 mandata, „Biramo Niš“ deset, a „Ujedinjeni-Nada za Niš“ i Kreni- promeni po dva mandata.

U niškom SNS-u su zvanično proglasili pobedu i poručili da će formirati gradsku vlast sa manjinskom Ruskom strankom, koja je dobila jedan odbornički mandat.

Prethodno je opozicija proglasila pobedu, pozivajući se na nespornu činjenicu da su njihove četiri liste imale 3.332 glasa više nego koalicija oko SNS i Ruska stranka zajedno.

Njihovi predstavnici su kazali da priznaju statistički izveštaj GIK, urađen na osnovu 97 odsto obrađenog uzorka, po kojoj te četiri opozicione liste imaju 30, koalicija oko SNS 29, a Ruska stranka jedan mandat.

Preostala tri odsto biračkih mesta, naglasili su, nisu mogla da promene ovakav rezultat, pogotovu ne u korist SNS.

Kompas

Pročitajte i: