Doktor koji je ukinuo liste čekanja na meti vlasti: Ko je dr Dragan Milić koji je Niš proglasio slobodnim gradom

Dragan Milić, poznat javnosti od prošle godine kada je njegov tim uspeo da ukine listu čekanja na operacije u niškoj Klinici za kardiohirurgiju, predvodio je Grupu građana koja nosi njegovo ime na izborima 2. juna i naišao na veliku podršku glasača.

Dr Dragan Milić (Foto: Lenka Pavlović, Vreme)

Prvi slobodan grad u Srbiji

Direktor Klinike za kardiohirurgiju u Nišu Dragan Milić oglasio se odmah po objavljivanju prvih rezultata lokalnih izbora i proglasio pobedu opozicije u ovom gradu. On je Niš nazvao „prvim slobodnim gradom u Srbiji“.

Milić je objavio da u Nišu neće biti saradnje sa Srpskom naprednom strankom, te da će vlast u gradu formirati opozicija.

„Nama je jedan jedini interes naš grad, i da ne bude zablude, pošto je toliko puta pričano da smo trojanski konj i nekakva podmetnuta kolona – neće biti nikakve saradnje sa SNS-om. Niš nije na prodaju i nikada neće biti na prodaju. Nema tih funkcija i nema tih para koje bi oprale ljagu kroz koju je Niš prošao poslednjih dvanaest godina,“, izjavio je dr Dragan Milić objavljujući pobedu u Nišu.

Poznat po besplatnom radu vikendom i ukidanju liste čekanja

Rukovodilac niške Klinike za kardiohirurgiju Dragan Milić široj javnosti postao je poznat početkom prošle godine, kada su on i njegov tim, uz besplatan rad tokom dvanaest vikenda, uspeli da ukinu listu čekanja na operaciju u svojoj ustanovi.

Ovaj potez veći deo javnosti snažno je pozdravio, a manji – uzeo na nož. Iz ne baš najjasnijih razloga, neupitno humano delo oštro su kritikovali i direktor Univerzitetsko-kliničkog centra Niš Zoran Perišić i ministarka Danica Grujičić.

Medijski napadi i smenjivanje sa mesta prodekana na Medicinskom fakultetu u Nišu

Nakon kritika usledio je i čitav niz neprijatnosti koje su Milić i saradnici doživljavali kao organizovanu, žestoku, političku kampanju. Osim medijskih napada, protiv njih su podnošene u najmanju ruku čudne krivične prijave, policija ih je u više navrata saslušavala, a potom je Milić smenjen i sa mesta prodekana Medicinskog fakulteta u Nišu.

I to nije sve: doneta je odluka da mu uopšte nema mesta na fakultetu. Vrhunac je dosegnut kada je uprava UKC Niš onemogućila nabavku reagenasa za laboratoriju Klinike za kardiohirurgiju, zbog čega je morala da zastane sa radom.

Medicinski fakultet u Nišu diplomirao je sa prosečnom ocenom 9,91. Ima ukupno završene tri specijalizacije i to iz: opšte hirurgije, vaskularne hirurgije i kardiohirurgije i ima zvanja opšteg hirurga, vaskularnog hirurga i kardiohirurga. Magistrirao je 2001. godine, a doktorirao 2005. na Medicinskom fakultetu u Nišu.

Dr Milić je dobitnik brojnih nagrada, kao i član više uglednih međunarodnih udruženja.

Više o ovoj temi pročitajte na: