Potraga za telom Danke Ilić: Policija pretražuje groblje, štale i šupe…

Policija u potrazi za telom dvogodišnje Danke Ilić nastavlja da „češlja“ atar sela Zlot u kome živi jedan od osumnjičenih za ubistvo.

Pripadnici Sektora za vanredne situacije MUP-a Srbije juče su završili pretragu potoka nadomak kuće jednog od osumnjičenih. Od jutros su nastavili da pretražuju okolinu kuće osumnjičenog.

U ataru sela Zlot pretražuju se štale i šupe, izveštava RTS, a policija je potragu proširila čak i na lokalno groblje.

Šta dalje?

Policija će nastaviti potragu sve dok ne pronađe telo Danke Ilić, kako bi obdukcijom mogao da se utvrdi tačan uzrok smrti.

Potraga u suštini nikada formalno neće biti završena, već se samo može smanjiti njen obim.

Osumnjičenima se može suditi, a u skladu sa tim doneti i presuda, čak i ukoliko se ne pronađe telo. U tom slučaju će tužilaštvo imati problem da dokaže da li je dete preminulo od udarca automobilom ili je naknadno ubijeno. Međutim, ukoliko postoje DNK tragovi na i u automobilu u kom su bili osmunjičeni, to bi po mišljenju pravnika trebalo da bude dovoljan dokaz o smrti devojčice.

Pravnik Božo Prelević je za Kompas izrazio sumnju da će bez tela kao dokaza biti veoma teško kvalifikovati krivično delo.

Hoće li biti političkih konsekvenci?

Ministar policije Bratislav Gašić unapred je, pre nego što je tužilaštvo izneo kvalifikaciju, okarakterisao zločin kao teško ubistvo.

Time je osumnjičenima na određeni način dao prednost u odbrani pred sudom jer će moći da tvrde da je čak i ministar vodio hajku i prekršio prezumciju nevinosti.

I dalje je ostalo nejasno zašto je vest o hapšenju osumnjičenih, mimo svojih ustavnih ovlašćenja, izneo predsednik države Aleksandar Vučić.

Pored toga je i načelnik Uprave kriminalističke policije Ninoslav Cmolić ugrozio budući rad tužilaštva tvrdnjom na televiziji Informer da „osumnjičeni imaju izuzetno nizak nivo IQ (intelgencije), kao i da su „Vlasti takvi“, dodajući da je „čudno za policiju jer imaju drugačiji naglasak, govor“… (Kompas/RTS)

Više o ovome pročitajte na: