“Biramo Niš” i dalje pregleda izborni materijal u GIK-u, nepravilnosti pronašli svuda

Najavili su da neće napustiti sedište GIK, u kojem će ostati „danima, pa i mesecima“, sve dok im se ne omogući uvid u izborni materijal, na šta po zakonu imaju pravo.

FoNet/juznevesti.com/printscreen

Članovi pravnog tima koalicije „Biramo Niš“ nastavili su jutros u Gradskoj izbornoj komisiji da pregledaju kompletan izborni materijal sa izbora održanih 2. juna, zbog „osnovane sumnje“ da je došlo do prekrajanja izborne volje birača u tom gradu.

Članica pravnog tima „Biramo Niš“ Ana Eraković izjavila je listu Danas da su za sada na svakom biračkom mestu pronašli nepravilnosti.

“Najmasovnije su one u vezi sa glasanjem ili navodnim glasanjem van kuće, gde potvrde biračkih odbora o tome da su izlazili na teren ne postoje, ili nisu potpisane od strane birača ili je potpis predsednika biračkog odbora isti kao potpis birača. Takođe, neki džakovi nisu bili zatvoreni, a dosta nevažećih listića je brojano kao da su važeći“, kazala je Ana Eraković.

Pravni tim se podelio u dve grupe

Pravni tim koalicije „Biramo Niš“ podelio se u dve grupe – jednu koja u GIK nastavlja uvid u birački materijal i drugu koja radi na prigovorima na izborne nepravilnosti, koji moraju da budu podnti GIK večeras do 20 časova.

Prema rečima Ane Eraković, izborni materijal trebalo bi da pregledaju sve četiri opozicione organizacije – Grupa građana „Dr Dragan Milić“, „Ujedinjeni – Nada za Niš“, „Kreni-promeni“ i „Biramo Niš“.

Od juče od 16 časova to je činila samo koalicija „Biramo Niš“, kojoj je najpre dozvoljen uvid.

Krivična prijava protiv v.d. načelnice Gradske uprave

Predstavnici „Biramo Niš“ su pregledali izborni materijal juče do 20 časova, kada je predstao da im stiže, jer je, kako im je rečeno, isteklo radno vreme GIK. Oni su tada višem javnom tužiocu u Nišu podneli usmenu krivičnu prijavu protiv v.d. načelnice Gradske uprave za organe grada i građanska stanja Marine Janković zbog zloupotrebe službenog položaja, navodeći da je „radno vreme GIK tokom izbornog procesa 24 časa dnevno“ i da su oni „sprečeni da zaštite izbornu volju građama“.

Najavili su da neće napustiti sedište GIK, u kojem će ostati „danima, pa i mesecima“, sve dok im se ne omogući uvid u izborni materijal, na šta po zakonu imaju pravo.

Potom je došla predsednica GIK Danijela Milićević i rekla da će nastaviti da dobijaju izborni materijal.

Prema saznanjima Danasa, policija je 3. juna pred ponoć iz sedišta GIK, u Oficirskom domu, iznosila crne džakove i odvezla ih svojim vozilom, ali se još uvek ne zna šta je bilo u džakovima, kao ni zbog čega i gde su odvezeni.

Ko je stvarno pobedio?

Opozicione organizacije su zatražile uvid u biračke spiskove nakon što je GIK 3. juna saopštila privremene rezultate, na osnovu obrađenog kompletnog izbornog materijala sa 197 biračkih mesta, prema kojima su koalicija oko Srpske napredne stranke i opozicija osvojile po 30 odborničkih mandata u Skupštini grada koja ima ukupno 61 odbornika.

U niškom SNS su nakon toga zvanično proglasili pobedu, navodeći da će formirati gradsku vlast sa manjinskom Ruskom strankom, koja je dobila jedan odbornički mandat.

GIK je u odluci o rezultatima izbora navela da je Grupa građana „Dr Dragan Milić“ osvojila 16 mandata, „Biramo Niš“ deset, a „Ujedinjeni-Nada za Niš“ i „Kreni-promeni“ po dva mandata.

Opozicija je prethodno proglasila pobedu, pozivajući se na zapisnike koji su stigli u GIK, a u koje su njeni predstavnici u toj komisiji imali uvid, kao i na prvobitne procene Cesida i Ipsosa. Prema rezutatima koje poseduju opozicioni izborni štabovi, četiri opozicione liste imaju 31 mandat, koalicija oko SNS 29, a Ruska stranka jedan.

FoNet

Pročitajte i: