Bavarska prelomila: Ništa od kanabisa na Oktoberfestu

Potez Bavarske usledio je nakon što je Nemačka početkom ovog meseca legalizovala posedovanje malih količina kanabisa za rekreativnu upotrebu širom zemlje.

Ilustrativna fotografija (Izvor: Envato)

Ko je mislio da će na Oktoberfestu uz pivo moći da zapali i džoint – prevario se.

Bavarska je donela odluku da zabrani pušenje kanabisa na javnim festivalima, prenosi AP.

Lokalne vlasti u Bavarskoj takođe će moći da zabrane konzumaciju kanabisa u javnim prostorima kao što su otvoreni bazeni i rekreativni parkovi, javila je nemačka novinska agencija dpa.

Prema rečima bavarske ministarke zdravlja Judit Gerlah, cilj je da ograniče konzumaciju kanabisa na javnim mestima u ime zaštite zdravlja, posebno dece i mladih.

Potez Bavarske usledio je nakon što je Nemačka početkom ovog meseca legalizovala posedovanje malih količina kanabisa za rekreativnu upotrebu širom zemlje.

Šta se sme

Odluka je stupila su na snagu 1. aprila, a u praksi odraslim osobama dozvoljava posedovanje do 25 grama marihuane za rekreativne svrhe i uzgajanje do tri biljke za ličnu upotrebu.

Drugi deo zakona, prema kojem će stanovnicima Nemačke starijim od 18 godina biti dozvoljeno da se pridruže neprofitnim klubovima za uzgoj kanabisa od kojih mogu da kupuju marihuanu, stupa na snagu 1. jula.

Šta se ne sme

Bavarska od početka nije oduševljena idejom legalizacije marihuane u Nemačkoj. Tako je još u novembru 2022 godine slala svog ministra zdravlja u EU da pokuša da ubedi Evropsku komisiju da stavi veto na planove nemačke vlade.

No, kad već nije uspela da spreči legalizaciju, odlučila je da svakoga ko se striktno ne pridržava pravila udari tamo gde je najtanji – po džepu.

Evo i cenovnika:

  • za nošenje više od dopuštenih 25 grama kanabisa u javnosti predviđena je kazna od 500 do 1.000 evra.
  • konzumacija u prisustvu maloletnika odnosi 1.000 evra.
  • konzumacija u blizini škola, vrtića i igrališta košta 500 evra.
  • članstvo u više od jednog kanabis kluba kažnjava se sa 300 evra.
  • za uvoz ili distribuciju semena kanabisa i sadnica kazne idu i do 30.000 evra.

U svom strogom tumačenju zakona Bavarska želi da zabrani i pušenje kanabisa u određenim prostorijama za pušače i pušačkim prostorima kao što su otvoreni prostori u restoranima i kafićima, tako da neće samo na festivalu biti zabranjenih zona.

Oktoberfest, najveći praznik ljubitelja piva, ove godine traje od 21. septembra do 6. oktobra. Zaštitni je znak Bavarske i svake godine okupi milione pivopija.

J.L. / Kompas

Pročitajte i: