Nemačka legalizovala marihuanu: Građani odbrojavali do početka konzumacije

Od ponedeljka punoletni Nemci smeju da uzgajaju, nose i konzumiraju marihuanu. U julu sledi još jedna faza liberalizacije, ali neka ograničenja ipak ostaju.

Desetine hiljada ljudi kod Brandenburške kapije je prvo, kao pred Novu godinu, odbrojavalo do ponoći. Mnogi su potom, prvi put u Nemačkoj, legalno zapalili džoint. (Foto: AP/Fonet)

Nemačka više samo nije zemlja piva, nego i marihuane. U ponedeljak je, naime, na snagu stupio novi zakon koji delimično dekriminalizuje uzgajanje, posedovanje i konzumaciju marihuane.

Posebno radosni korisnici su, okupljeni na ulicama, pred ponoć u nedelju odbrojavali kao pri dočeku Nove godine. Kod Brandenburške kapije u Berlinu ponoć je dočekalo nekoliko stotina entuzijasta, a posle su mnogi zapalili ono što je nekoliko sekundi ranije bilo zabranjeno.

Šta se menja novim propisima?

Od danas:

  • Punoletni u javnosti smeju da drže do 25 grama kanabisa
  • Odrasli smeju za ličnu konzumaciju da uzgajaju do tri stabljike marihuane po domaćinstvu
  • Konzumacija je dozvoljena u javnosti, ali ne u vidokrugu škola, sportskih centara i trgovinskih pešačkih zona

Od 1. jula:

  • Uzgajivači će smeti da formiraju “društvene klubove” sa najviše 500 članova, isključivo punoletnih i nastanjenih u Nemačkoj
  • Klubovima će biti dozvoljeno da uzgajaju i neprofitno članstvu distribuiraju marihuanu
  • Konzumacija neće biti dozvoljena u prostorijama klubova – dakle ništa nalik holandskim “kofi šopovima”

Nemački parlament je zakon usvojio posle decenijske javne rasprave. Konzervativna demohrišćanska opozicija i razna udruženja, uključujući nacionalni sindikat policije, bili su protiv. (Kompas)