Zločin, kazna i mladost

U odnosu na 2022, broj maloljetnih počinilaca ubojstava je porastao za 117,42 odsto, jer ih je prošle godine bilo ukupno sedam.

Suđenje sedmorici bivših vojnika VRS za genocid počelo je danas u Bosni i Hercegovini. (Foto: Pixabay)

Boris Gavrilović (20), brat od ujaka Uroša Blažića, optuženog za masovno ubistvo u selima Dubona i Malo Orašje osuđen je na zatvorsku kaznu od godinu dana i šest meseci zbog krivičnog djela nedozvoljena proizvodnja, držanje, nošenje i promet oružja i eksplozivnih materija u saizvršilaštvu.

Ta kazna je ispod zakonskog minimuma. Za to krivično djelo inače, predviđeno je od dvije do 12 godina zatvora.

Gavrilović nije maloljetnik, ali spada u vrlo mladu populaciju. Kakva je tu bila situacija prošle, izuzetno nasilne i traumatične godine?

Šira slika

Izvještaj Vrhovnog javnog tužilaštva objavljen početkom juna 2024, donio je zastrašujući podatak o kriminalitetu za 2023. Elem, prošle godine 26 maloljetnih osoba počinilo je ubojstvo od kojih je sedam kvalificirano kao – teško ubojstvo.

U odnosu na 2022, broj maloljetnih počinilaca ubojstava je porastao za 117,42 odsto, jer ih je prošle godine bilo ukupno sedam. Kada je reč o teškom ubojstvu, ovo djelo je 2022. počinio samo jedan maloljetnik.

Sankcije

Prema izveštaju Vrhovnog javnog tužilaštva, sedam maloljetnih počinilaca je 2023. prvostepeno osuđeno na maloljetnički zatvor, protiv 103 je izrečena sankcija zavodska vaspitna mjera, vanzavodsku vaspitnu mjeru dobilo ih je 1.506, a kod 412 maloljetnih učinilaca došlo je do obustave postupka uslijed oportuniteta, odnosno, prema 134 je postupak obustavljen iz drugih razloga.

“Broj uloženih žalbi od strane tužilaštva takođe ukazuje na blagu kaznenu politiku suda, a broj nerešenih prijava u sudu na porast maloletničke delikvencije”, stoji u zaključku Izvještaja Vrhovnog javnog tužilaštva.

Kuda dalje

Velik dio javnosti traži pooštravanje kaznene politike. No, ona nikad i nigdje nije donijela željene rezultate. Ono što jeste, bila je prevencija, socijalni rad i edukacija. A upravo sve troje bolno nedostaju društvu u Srbiji.

F.Š. / Vreme

Više o ovoj temi čitajte na:

https://vreme.com/vesti/bratu-od-ujaka-urosa-blazica-kazna-od-18-meseci-zatvora-ujak-oslobodjen