Zgrada PMF-a pred zatvaranjem: Novac za račune imaju samo do maja

Hemijski fakultet ima novac da plati račune samo do maja i do tada će Vlada Srbije i Ministarstvo prosvete morati da odluče o njegovoj sudbini.

Prirodno matematički fakultet (Foto: FoNet/Milica Vučković)

Zbog previsokih računa za struju moguće je zatvaranje zgrade Prirodno-matematičkih fakulteta na Studentskom trgu. Konačna odluka biće doneta sredinom maja, rekao je dekan Hemijskog fakulteta Goran Roglić.

Kako se ovo desilo

Za fakultete prirodnih nauka se godinama unazad prijavljuje manje studenata nego što ima mesta, tako da je većina upisanih na budžetu. Prošle godine Hemijski fakultet upisalo je 122 studenta, od toga samo 13 samofinansirajućih. Od školarina Hemijski fakutet godišnje prihoduje oko 21 milion dinara, objasnio je dekan i dodao da, osim računa za stuju i grejanje, od tog novca treba platiti sredstva za higijenu, kao i opremu za studenske vežbe, za koje od države fakultet ne dobija ni dinar.

Konačna odluka

„Najveći problem je struja koja je od 2022. godine poskupela za 100 odsto, a sredstva koja od Ministarstva prosvete dobijamo za energentske usluge su ostala na nivou iz 2019”, kaže dekan uz napomenu da fakultet plaća 120 evra po megavat-satu, odnosno da je reč o takozvanoj industrijskoj ceni struje koja je znatno viša od one za domaćinstva. Fakultet ima sredstva da plati troškove samo do maja ove godine, te će sredinom tog meseca na sednici Senata Univerziteta u Beogradu biti doneta konačna odluka o sudbini zgrade PMF-a. (Vreme)

Više o ovome čitajte na: