Zašto je u Srbiji tako malo preduzetnica?

Preduzetnica u Srbiji je skoro pet puta manje u odnosu na broj muškarca koji su sami svoje “gazde”

Preduzetnica u Srbiji je skoro pet puta manje u odnosu na broj muškarca koji su sami svoje “gazde”. (Foto: zoranzeremski, Envato)

Preduzetništvo u Srbiji i dalje je “muška arena”, što pokazuju i podaci upravo objavljenog istraživanja EY-a prema kom na svaku ženu koja ima sopstveni biznis dolazi skoro pet muškaraca koji su sami svoje “gazde”.

U Preduzetničkom barometru, anketi koju sprovodi EY, ove godine je učestvovalo samo 18 odsto žena preduzetnica, nasuprot 82 odsto muškaraca.

To je zapravo još manje učešće žena u odnosu na ranije godine kada je ovo istraživanje rađeno.

Zašto tako malo žena?

“Budući da je Srbija duboko patrijarhalna zemlja, ovi podaci ne čude ali su prošlogodišnja istraživanja imala znatno više anketiranih preduzetnica – odnos je bio 3:1 kao i 2020. godine, na primer. Pošto je broj žena u Srbiji veći nego broj muškaraca – 3,4 miliona prema 3,2 miliona po rezultatima poslednjeg popisa jasno je da smo daleko od ravnopravnosti u ovom segmentu”, navodi se u Preduzetničkom barometru.

Šta je pokazao barometar?

Krajem prošle godine u Srbiji je bilo 416.922 preduzetnika i ljudi koje su oni zapošljavali, što je 17,6 odsto svih zaposlenih u državi. To je i 2,9 odsto više nego prethodne godine u istom periodu.

Skoro polovina anketiranih preduzetnika ocenila je uslove za svoje poslovanje kao nepovoljne.

U Srbiji 71,7 odsto preduzetnika ima visoko obrazovanje, višu školu 17, a srednju 11 odsto.

Skoro polovina na poslu provodi osam do deset sati dnevno, a više od 70 odsto njih kaže da je njihov prvi preduzetnički poduhvat i dalje aktivan i uspešan.

(Nova ekonomija)

Više o ovoj temi čitajte na: