Zbog čega je Vučić bio u Briselu, a Dačić istovremeno u Moskvi

Suštinski, niko ne veruje režimu u Srbiji zbog njegovog nemuštog pokušaja sedenja na dve stolice. Usled toga, zemlja se opet može naći na pogrešnoj strani istorije kao i devedesetih godina dvadesetog veka.

Šef ruske diplomatije Sergej Lavrov i ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić (FoNet/Ministarstvo spoljnih poslova Srbije)

Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić sastao se u Moskvi  21. marta sa ruskim kolegom Sergejom Lavrovom, a predsednik Srbije je istog dana boravio u Briselu na samitu o nuklearnoj energiji.

Šira slika I

Socijalistička partija Srbije poznata je po tradicionalno dobrim vezama sa režimom u Kremlju. Upravo im se igra na rusku kartu i te kako isplatila na pretprošlim izborima. To je lideru ove stranke Ivici Dačiću javno zamerio i njegov koalicioni partner iz Srpske napredne stranke, Aleksandar Vučić.

Međutim, socijalisti nesmetano i dalje gaje imidž najvažnije proruske partije u Srbiji. Zašto?

Prvi razlog je unutrašnjopolitički – kao deo vlasti, time šalju poruku da Srbija vodi politiku neutralnosti i prema Rusiji i prema Zapadu. A upravo ovo čini srž Vučićevih obraćanja biračkom telu. Drugi razlog se tiče energetike gde Kremlju u socijalistima vidi najpouzdanijeg partnera. Baš o ovoj činjenici mora voditi računa i sam Vučić.    

Šira slika II

Predsednik Srbije je svestan da razvoj Srbije ali i rešavanje kosovskog problema zavise isključivo od Evropske unije i, u ovome drugom, posebno od SAD. Rusija tu ne igra nikakvu ulogu.

Međutim, Vučić zna i da bi stvarno prihvatanje evropskih vrednosti ozbiljno ugrozilo njegov režim. Zbog toga ističući tradicionalno veze sa Rusijom, nastoji da od ustupaka Zapadu napravi trgovinu.

Drugim rečima, spreman je da mu izlazi u susret do mere koja ne ugrožava njegovu ličnu vlast pravdajući se dominacijom Kremlja u javnom životu Srbije. A da bi to demonstrirao, dok on boravi u Briselu gdje je pod pritiskom zbog Kosova posle slučaja u selu Banjska i izbornog inženjeringa, Dačić odlazi u Moskvu što mu nije teško palo.

Posledice    

Režim u Srbiji omogućava Kremlju da pred ruskom javnošću održava privid kako i dalje ima podršku u jednoj evropskoj zemlji – Belorusiju tu niko ne računa. Na drugoj strani, uprkos javnoj retorici, Brisel i Vašington postepeno realizuju sve svoje ciljeve u Beogradu – prvenstveno Kosovo – i veliko je pitanje koliko će po okončanju ovog problema računati na Vučića.

No, suštinski, niko ne veruje režimu u Srbiji zbog njegovog nemuštog pokušaja sedenja na dve stolice. Usled toga, zemlja se opet može naći na pogrešnoj strani istorije kao i devedesetih godina dvadesetog veka. (Vreme)

Više o ovoj temi čitajte na: