Više od 100 osuđenika pobeglo iz nigerijskog zatvora

Beg osuđenika iz vremešnih, poroznih zatvora u Nigeriji je redovna pojava. Sada je bujica oštetila zatvor nedaleko od glavnog grada zemlje, a priliku je iskoristilo 118 zatvorenika.

Zatvorenici redovno beže iz nigerijskih zatvora. U poslednjem incidentu, bujica je oštetila zatvorski zid, a kroz prolaz je klisnulo 118 osuđenika. Nejasno je još je li među njima bilo i terorista Boko Harama. (Foto: Envato)

Najmanje 118 zatvorenika, među njima možda i članovi terorističke organinzacije Boko Haram, pobeglo je danas iz poplavom pogođenog zatvora u Nigeriji.

Zatvorenici su pobegli iz zatvora u Suledži, nadomak Abudže, javlja Rojters.

Bujica je posle sati snažne kiše oštetila zatvorski kompleks i ogradu oko njega, rekao je portparol kaznenog sistema Adamu Duza. Vlasti su odmah krenule u poteru i do tog trenutka su uhvatile 10 begunaca, dodao je.

Vrata otvaraju kiša, propala infrastruktura, korupcija i ekstremisti

“Pozvali smo i javnost da prijavi odbegle zatvorenike ili sumnjivu aktivnost”, rekao je Duza. On nije saopoštio detalje o identitetu zatvorenika u begu, ali u zatvoru Suledža ranije je bilo i pripadnika islamističkog Boko Harama.

Proboji iz zatvora su u Nigeriji prava pošast – zatvori su pretrpani i oronuli, a stražari slabo plaćeni, nezainteresovani i skloni korupciji.

Poslednjih nekoliko godina pobeglo je na hiljade osuđenika. Osim sistemskih problema, tu su i ekstremisti: Jula 2022. Islamska država je napala jedan zatvor u Abudži i oslobodila oko 440 zatvorenika.

“Svesni smo da su mnogi naši zatvroi izgrađeni u eri kolonijalizma i da su zastareli i slabi”, rekao je Duza.

Kompas