Zašto Torlak ne mora da dostavlja finansijske izveštaje

Kako nema izveštaja ni za 2023., a neće ih biti ni ubuduće, koliko našeg novca odlazi na gubitke, građani neće znati

Foto: Institut Torlak

Bivša ministarka za brigu o porodici i demografiju Darija Kisić nedavno je postala vršiteljka dužnosti direktora Instituta za virusologiju, vakcine i serume Torlak. Novina je da Torlak više neće dostavljati nadležnim organima finansijske izveštaje.

Kako se ovo desilo

Agencija za privredne registre, koja bi trebalo da prima i javno objavljuje finansijske izveštaje, objasnila je to ovako:

“Članom 4. stav 5. Zakona o računovodstvu propisano je da se odredbe ovog zakona ne odnose na budžete i korisnike budžetskih sredstava, a članom 144. stav 8. i 9. Zakona o zdravstvenoj zaštiti propisano je da je zdravstvena ustanova u javnoj svojini dužna da organizaciji obaveznog zdravstvenog osiguranja dostavi završni račun radi sačivanjavanja konsolidovanog izveštaja organizacija obaveznog zdravstvenog osiguranja, kao i druge izveštaje u skladu sa propisima kojima se uređuje budžetski sistem.”

Drugim rečima:

  • Institut Torlak, pozivajući se na gore pomenute propise, odlučio je da više ne predaje finansijske izveštaje APR-u, pa su njegovi poslovni rezultati za prošlu godinu, za razliku od prethodnih godina, nedostupni javnosti.
  • Na sajtu Republičkog Fonda za zdravstveno osiguranje ih nema, a ne mogu se naći ni na sajtu samog Instituta Torlak.

Koje su posledice

Prema podacima iz finansijskog izveštaja za 2022. godinu, Torlak je zapošljavao 224 radnika. Te godine njegovi poslovni prihodi bili su 1,43 milijarde dinara. Pošto su, istovremeno, poslovni rashodi iznosili 2,53 milijarde, Torlak je pre dve godine ostvario gubitak iz poslovanja od 1,1 milijarde dinara. Kako nema izveštaja ni za 2023., a neće ih biti ni ubuduće, koliko našeg novca odlazi na gubitke, građani neće znati.

Priredili: T.S., J.G. / Vreme

Više o ovoj temi čitajte na: