Zašto raste rejting Branimira Nestorovića

Trenutno su u opciji dve teorije o rastu popularnosti kontraveznog lekara u penziji i novopečenog političara.

Branimir Nestorović (Foto: FoNet)

Pokret „Mi – glas iz naroda“ Branimira Nestorovića sada se zove „Mi – snaga naroda“, a pristupio mu je i profesor Ratko Ristić, čovek koji je na decembarskim izborima bio kandidat koalicione liste Dveri i Zavetnika za gradonačelnika Beograda.

Šira slika

Nestorovićev pokret se raspao još od izbora 17. decembra na bar tri dela. Mnogi su zato očekivali da je tu kraj ove bizarne političke grupe u kojoj se meša nacionalizam, sve vrste teorija zavere, najopskurnija demagogija, antivakserstvo…

Međutim, rjeting Nestorovića i njegove ekipe uprkos svemu rastu. Istraživanja to potvrđuju. Istina, nije u pitanju 12 posto biračkog tela u Beogradu kako tvrdi Nestorović, već devet ali i to je više nego dovoljno.  

Ima li objašnjenja?

Trenutno su u opciji dve teorije o rastu popularnosti kontraveznog lekara u penziji i novopečenog političara.

Prema prvoj, reč je o naprednjačkom projektu: Nestorović je dobio vidljivost, tabloidi ga veličaju, nikada nije napadnut sa pozicije vlasti i oko sebe okuplja pristalice razbijenih desničarskih partija. Druga teorija ne isključuje prvu, ali ukazuje da je Nestorović magnet za birače koji ne podržavaju aktuelnu vlast, ali su podlegli njenoj propagandi satanizovanja građanske i proevropske opozicije.

Svemu ovome valja još pridodati onaj deo asntistemskog biračkog tela koje do sada nije izlazilo na izbore, a sada konačno „ima za koga da glasa“. Konkretno – Nestorović podilazi svim njihovim teorijama zavera i sličnim objavama sa društvenih mreža.  

Posledice

Uspeh Nestorovićevog pokreta ujedno je i neuspeh demokratije u Srbiji. Ukoliko zaista postane značajna politička snaga, može se očekivati dalji rast demagogije, autoritarizma, govora mržnje, slabljenja vladavine prava i značaja institucija. Javni život i društveni dijalog u takvim okolnostima biće u potpunosti obesmišljen, čak i više nego što je sada.  (Vreme)

Više o ovoj temi čitajte na: