Zašto groblje za kućne ljubimce postoji, a ne radi?

Još prošle godine završeno je groblje za kućne ljubimce na Bežanijskoj kosi. Međutim, do danas na njemu nije sahranjen nijedan ljubimac.

Groblje za kućne ljubimce na Bežanijskoj kosi u Beogradu (Foto: Beoinfo)

Izgradnja prvog groblja kućnih ljubimaca u Beogradu, koje se nalazi u Bloku 51 na Bežanijskoj kosi, završeno je u septembru 2023. godine, ali još uvek nije počelo da radi jer JKP „Pogrebne usluge”, koje će upravljati ovim kompleksom, još nije preuzelo ovo počivalište na upravljanje.

U narednom periodu planirana je primopredaja, a trenutno je u toku tehnička provera celokupne infrastrukture.

O čemu se radi?

Sahranjivanje pasa, mačaka, golubova, egzotičnih i divljih životinja na teritoriji Beograda obavljaće se na osnovu pisanog zahteva.

Grobno mesto, odnosno mesto za smeštaj urne, preduzeće „Pogrebne usluge” daveće u zakup na period do deset godina, uz mogućnost produženja.

Sahranjivanje će se vršiti na novoizgrađenom groblju za kućne ljubimce, a kremiranje posmrtnih ostataka u krematorijumu koji se nalazi na području gradske opštine Palilula, u okviru groblja Lešće.

Prevoz posmrtnih ostataka uginulog kućnog ljubimca do groblja za kućne ljubimce organizovaće vlasnik ljubimca.

Ko to plaća?

Sredstva za sahranjivanje kućnih ljubimaca obezbeđivaće se iz cene komunalne usluge koju plaćaju neposredni korisnici, budžeta Grada Beograda i drugih izvora.

Za zakup, uređivanje i održavanje objekata na groblju, kao i za korišćenje usluga na groblju (održavanje puteva i staza, prostora između grobnih mesta, zelenila, javne rasvete, čistoće i reda i dr.), korisnik usluge će plaćati zakup, odnosno naknadu.

Na groblju za kućne ljubimce je (između ostalog) zabranjeno paljenje sveća i vršenje verskih obreda. (Nova ekonomija)

Više o ovoj temi čitajte na: