Zašto dr Nestorović tvrdi da je izborni proces pretvoren u cirkus

„Dok pričaš ono što njima odgovara, oni te maze. Onog momenta kad si malo neposlušan, oni krenu frontalno na tebe“, zaključuje dr Nestorović.

Branimir Nestorović (Foto: FoNet)

Lista „MI – snaga naroda” doktora Branimira Nestorovića oborena je u Novom Sadu. Njen lider javno žali na prepreke u procesu ovjeravanja izbornih lista. „Dok pričaš ono što njima odgovara, oni te maze. Onog momenta kad si malo neposlušan, oni krenu frontalno na tebe“, zaključuje dr Nestorović.

Šira slika

Nestorović je bio najveće iznenađenje na izborima od 17 decembra: njegova lista za Narodnu skupštinu osvojila je 4,82 posto, a za grad Beograd 5,50 posto glasova.

Uspjeh MI je praktično zbrisao „konstruktivnu“ desnicu poput Zavetnika i Dveri.

Mada je dr Nestorović bio jezičac na vazi za formiranje vlasti u Beogradu, naprednjacima nije bio potreban. Osim toga, ova grupa se odmah raspala na zaraćene frakcije.

Sam Nestorović inače, u svojim izjavama djeluje potpuno nekonzistentno i nestalno. Mada je i dalje „MI“ potreban SNS-u za kanaliziranje antisistemskih glasova, vrijeme ljubavi sa kraja 2023. je završeno. Tako se dogodilo i da mu lista u Novom Sadu ne bude proglašena, jer mu naprednjaci kao u decembru 2023. nisu prikupili dovoljan broj potpisa građana.

Mali detalj 

Dr Nestorović  kaže da je SNS ispao krajnje nekorektan prema njegovom pokretu jer da, eto, nisu imali nikakav sporazum. Ne kaže međutim zašto na prošlim izborima nije imao nikavih problema. Čak naprotiv.

Posljedice

Izuzev evropske opozicije, naprednjaci sve ostale partije i političke organizacije  trpaju na jednu izbornu listu, koja će, možda, postati nukleus dugo najavljivanog Pokreta za Srbiju ili već takvog nekog imena.

Za Nestorovića tu nema mnogo mjesta: on suviše uživa u javnoj pažnji da bi prihvatio stranačku disciplinu i, na drugoj strani, naprednjaci u vlastitim redovima ne žele takvu vrstu solo igrača. Ipak, dr Nestorvić će i na ovim izborima uglavnom preći cenzus. Prosto, vlast ga ne vidi kao bilo kakvog protivnika.    

F.Š. / Vreme

Više o ovoj temi čitajte na: