Zašto će svaka sljedeća godina biti toplija od prethodne

„Temperature tokom 2023. su verovatno bile više nego u bilo kom periodu u poslednjih najmanje 100.000 godina.“, izjavila je početkom 2024. Samanta Burdžis, zamjenica direktora Služba za klimatske promene Kopernik

Visoke temperature na kopnu i u moru imaju veliki uticaj na ljude širom sveta (Ilustrativna fotografija, Envato)

Republički hidrometeorološki zavod izdao je upozorenje da se Srbija nalazi na početku perioda koji će obeležiti priliv veoma toplog zraka sa severa Afrike i da će maksimalne temperature dostizati i do 40 stepeni u toku nedelje.

Šira slika

Globalno zagrijavanje izazvano bespoštednim spaljivanjem fosilnih goriva prijeti – stoji u izvještajima Međuvladinog panela za klimatske promene (IPCC) – porastom srednje globalne temperature za više od 1,5 stepeni do kraja 21. vijeka.

Ako se ništa ne učini u međuvremenu, to će dramatično izmijeniti planetu. Konkretno – na mnogim površinama, vegetaciju će nestati, nestati će pustinjski predjeli. Proces nalikuje situaciji kada se u gorivo koje lagano tinja dodaje ulje – vatra postaje eksplozivna, snažna, a na momente se i gasi.

Još malo podataka

„Temperature tokom 2023. su verovatno bile više nego u bilo kom periodu u poslednjih najmanje 100.000 godina.“, izjavila je početkom 2024. Samanta Burdžis, zamjenica direktora Služba za klimatske promene Kopernik.

U skoro šest od 12 mjeseci prošle godine pređena je granica od 1,5 Celzijusa, posle koje uticaj klimatskih promena postaje katastrofalan.

Sve ovo vidjelo se kroz velike požare u Kanadi, ekstremnoj suši na Rogu Afrike i Bliskom istoku, vrelinama bez presedana u Evropi, SAD i Kini…

Posljedice

Ukoliko se drastično ne smanji potrošnja fosilnih i emisiju štetnih plinova, posljedice globalnog zagrijavanja biće nesagledive. Zbog svega onog što je po tom pitanju propušteno i još se propušta da uradi, svaka sljedeća generacija plaćaće veću cijenu.  

F.Š. / Vreme

Više o ovoj temi čitajte na: