Za radnike u „Juri“ nema čak ni toalet papira

Zahtevi radnika fabrike „Jura“ u Leskovcu koji štrajkuju gotovo dve nedelje i dalje nisu ispunjeni. Oni traže povećanje plata za dvadeset odsto i osnovne higijenske uslove. Iz kompanije im poručuju da je štrajk nezakonit i da budu razumni.

Foto: FoNet/TV FoNet/printscreen

Presjek stanja

Dok su zaposleni u „Juri“  25. juna štrajkovali čitavog dana, u pogon su dolazili noovi radnici, iako zakon zabranjuje nova zapošljavanja dok štrajk traje. A stigli su i energetski napici koji se dele za džabe, samo da novi rade što više i

ne pitaju ništa. O čemu se ovdje radi? Predsednika Samostalnog sindikata Predrag Stojanović objašnjava:  „Poslodavac ne želi da pregovara“, Imali smo najave iz Ministarstva rada da oni imaju nek ipredlog, ali sada svi ćute. Mislim da su uradili svoj posao, ugušili su radničku klasu“.

Šta kaže „Jura“?

Za menadžment južnokorejske firme sve je u redu. Oni smatraju da su za sve krivi  članovi Samostalnog sindikata. Konkretno: „vrše ogroman pritisak na zaposlene koji smatraju da ultimativni štrajk nije pravi način za poboljšanje prava zaposlenih“. Drugim riječima, radnici koji ne štrajkaju su zadovoljni crkavicama koje im se isplaćuju i Dikensovenskim uvjetima rada.

Ima li ovdje države?

Odavno su poznati problemi koja radna snaga ima u „Juri“; odavno nadležene državne institucije ne rade svoje posao po tom pitanju. Kakav je odnos režima spram ovih, ali i drugih stranih investitora, nesvjesno je sažeo gradonačelnik Leskovca Goran Cvetanović rekavši – „Mi smo sve ispunili sve što je do nas“. Očito, vlast ne misli da za investitore ne postoje nikakve obaveze, čak ni one koje propisuju zakoni Republike Srbije.

F. Š./Vreme

Više o ovome pročitajte na: