Vučević „obavestio“ Vučića da SNS ima većinu za formiranje vlade

Građani Srbije već dva i po meseca znaju da će naprednjaci formirati vladu pošto imaju više od pedeset odsto mandata u Narodnoj skupštini.

Konsultacije predsednika Srbije Aleksandra Vučića o kandidatu za predsednika Vlade sa listom "Aleksandar Vučić - Srbija ne sme da stane" (Foto: FoNet / Zoran Mrđa)

Predsednik Srpske napredne stranke Miloš Vučević obavestio je predsednika Srbije Aleksandra Vučića da lista u čiji je bio nosilac svih lista na izborima od 17. decembra ima većinu za sastav nove vlade.

Šira slika

Građani Srbije već dva i po meseca znaju da će naprednjaci formirati vladu pošto imaju više od pedeset odsto mandata u Narodnoj skupštini.

Zbog čega su onda Vučiću bile potrebne konsultacije sa malim i manjinskim partijama jer je najveća opoziciona lista Srbija protiv nasilja odbila učešće u ovim razgovorima?

Odgovor leži u kupovini vremena zbog Rezolucije Evropskog parlamenta i Završnog izveštaja ODHIR-a o neregularnosti na izborima, ali i staroj praksi predsednika države da odugovlači sa imenovanjima do poslednjeg trenutka.

Koga zanima nova vlada Srbije 

Javnost ne obraća pažnju na buduća imenovanja ministara.

Razlog je jednostavan: neki ljudi će samo promeniti resore, a novi koji dođu – poput svojih prethodnika – neće kreirati politiku u za koju su zaduženi.

Na drugoj strani, nova vlada zanima isključivo najviši naprednjački ešalon.

Konkretno – ko će od funkcionera i partijskih frakcija biti zastupljeni u kabinetu.

Posledice

Nova vlada Srbije biće još jedna u nizu koja služi kao prošireni sekretarijat predsednika republike.

Na ovaj način jača autoritarizam i slabi demokratija, a zemlja plaća visoku cenu u usporavanju razvoja i pridruživanju Evropskoj uniji. (Vreme)

Više o ovoj temi čitajte na: