Vućić najavio hapšenja, napadač već bio pod obradom službi

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić najavio je danas još hapšenja povezanih sa „smišljenim terorističkim napadom“ od subote. U vreme napada, tužilaštvo je navodno već obrađivalo predmet i osoba iz miljea napadača.

Napadač na policajca kod izraelske ambasade veće je bio pod obradom srpskih službi, rekao je Vpredsednik Vučić, najavljujuči još hapšenja. (Foto: Marko Dragoslavić, Fonet)

“Koliko sam čuo … bilo je pripremano sve, trebalo je neki detalji da se završe za tužioca da bi imao dovoljno dokaza da bi se išlo u hapšenje lica”, rekao je Vučić za TV Prva.

Od utorka “sve će biti u redu”

Rešavanje “najvećeg dela slučaja najavio je za utorak “i onda će sve biti u redu”.

Predsednik je naglasio da vlasti imaju “veoma dobru saradnju sa obe islamske zajednice u Srbiji“.

Upozorio je, međutim, kako pojedine strane službe koje “preko nekih imama pokušavaju da prošire svoj uticaj”.

„Znamo koje su to škole, gde su i kakve medrese, gde su neke druge institucije, i radimo na tome”, rekao je Vučić. 

Teroristički napad na obezbeđenje izraelske ambasade

Napad navodnog radikalnog ektremiste, vehabije Miloša Žujovića, na policajca kod izraelske ambasade u Beogradu tužilaštvo tretira kao akt terorizma. 

Žandarm Miloš Jevremović, mada teško ranjen strelom u vrat, uspeo je da odgovori vatrom i ubije Žujoviča.

Fokus istrage je na vehabijskoj zajednici u Srbiji. Ministar policije Ivica Dačić ranije je saopštio da je akcija još u toku i da su dvojica muškarca, osumnjičeni islamski ekstremisti, u pritvoru.

Zašto povišen stepen uzbunjenosti?

Profesorka Fakulteta bezbednosti Aleksandra Ilić je danas u razgovoru sa N1 objasnila zašto su vlasti podigle stepen uzbunjenosti posle napada.

“Ovo je specifična situacija, gde je neophodno da nadležni organi utvrde šta se tačno dogodilo”, rekla je Ilićeva. 

“Javno tužilaštvo za organizovani kriminal … nadležno u situacijama kada postoji sumnja da je neko delo terorizam, ispitaće sve okolnosti slučaja, kako je i najavljeno”, nastavila je profesorka.

“Onda, u skladu s tim i imajući u vidu da terorizam kao pojava izaziva veliku pažnju javnosti, nadležni organi su uvek posebno fokusirani na to da eventualno se spreče neke aktivnosti koje su u vezi sa terorizmom”.

“Ovakav događaj je doveo do toga da se prolazi taj nivo pojačane bezbednosti“, rekla je Ilićeva.

Kompas