Vozi odmoran: U saobraćaju od početka godine stradalo preko 200 osoba, leto je najopasnije

Direktor Agencije za bezbednost saobraćaja Branko Stamatović izjavio je danas da je u prvoj polovini godine u saobraćaju stradalo 207 osoba, a godišnje u proseku strada oko 500 osoba, pri čemu su najuticajniji faktori umor i pad koncentracije, posebno u ranim jutarnjim satima.

Ilustracija (Foto: Envato)

Stamatović je, na početku kampanje „Vozi odmoran“, poručio vozačima da na put krenu odmorni i naspavani, da provere tehničku ispravnost vozila, isplaniraju putovanje, prave pauze na svaka dva sata od najmanje po 15 minuta, te da unose dovoljnu količinu tečnosti.

Najveći broj nesreća tokom letnjih odmora

Period letnjih odmora najnebezbedniji je deo godine za saobraćaj, jer se tada zabeleži najveći broj stradalih i povređenih u saobraćaju, dodao je Stamatović.

Stamatović je naglasio da je cilj kampanje da se na putevima smanji broj stradalih, a da se broj poginule dece u saobraćaju svede na nulu.

„Mladi, vozači motocikla, deca putnici su ugroženi u letnjim mesecima i to su posebni problemi, ali umor jeste jedan od najvećih uzroka saobaćajnih nesreća. Jedini lek za umor je san, a ne energetska pića koja samo trenutno razbude i povećaju koncentraciju“, uporozio je Stamatović.

Punktovi sa vodom za vozače

Prema njegovim rečima, na najprometnijim saobraćajnicama će biti postavljeni punktovi sa oznakom kampanje „Vozi odmoran“.

Vozačima će na tim punktovima deliti vodu, kafu i savete za bezbednu vožnju.

Ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić izjavio je da je Srbija, ukoliko svake godine u saobraćaju gine oko 500 osoba, dosad izgubila „mali grad“.

Dačić je skrenuo pažnju da saobraćajne nesreće imaju ogromne posledice za porodice i okruženje ljudi koji su zadobili teške povrede, invaliditet i kojima je nesreća u saobraćaju promenila život.

Svaki sačuvan život je uspeh

Dačić je istakao da je zato izuzetno bitno da svi učestvuju u kampanji „Vozi odmoran“ jer se to ne odnosi na druge, već na svakog učesnika u saobraćaju.

Prema njegovim rečima, svaki sačuvan život na putevima Srbije je veliki uspeh.

Dačić je istakao da je umor najčešći uzrok nesreća sa smrtnim ishodom, ali da se, za razliku od vožnje u alkoholisanom stanju ili pod dejstvom narkotika, ne kažnjava i da je zato neophodno imati svest da je sve u rukama vozača.

Prma njegovim rečima, kampanja „Vozi odmoran“ je važna jer se sprovodi u mesecima kad najveći broj učesnika u saobraćaju strada u saobraćaju.

Odmoran vozač je siguran vozač

Direktor sektora komercijalnih poslova u Auto-moto savezu Srbije (AMSS) Nebojša Mandić izjavio je da je poštovanje saobraćajnih propisa izuzetno važno i da je fokus kampanje odmoran vozač koji je siguran vozač.

„Vožnja u stanju umora ima ozbiljne posledice i zato želimo da skrenemo pažnju svim vozačima da ne prave kompromise i da voze odmorni i da ne prave velike temperaturne razlike korišćenjem klima uređaja jer i to može da dovede do ozbiljnih posledica“, objasnio je Mandić.

FoNet

Pročitajte i: